Australianul Colin Rusell a fost eliberat după 71 de zile în arest

Comunicat de presă - noiembrie 29, 2013
Activistul australian Colin Rusell a fost eliberat din închisoare, după ce o curte de justiție din Sankt Petersburg a anulat prelungirea detenției care fusese stabilită anterior.

Amsterdam, 28 Noiembrie 2013 – O curte de justiție din Sankt Petersburg a stabilit cauțiunea pentru activistul australian Colin Rusell, ultimul dintre cei 30 activiști Greenpeace aflați în închisoare în Rusia. Colin a petrecut 71 de zile în închisoare.

La fel ca în cazul celorlalți activiști pentru care a fost stabilită cauțiunea, Colin urmează să fie eliberat după ce se va plăti suma de 60.000 dolari. Greenpeace International va face tot posibilul pentru a achita astăzi suma stabilită, pentru a finaliza documentația necesară eliberării lui Colin înainte de week-end.

©Dmitri Sharomov / Greenpeace

Coordonatorul de campanii Ben Ayliffe, a declarat că un nou capitol începe astăzi. „Cei 28 de activiști și cei doi jurnaliști au fost eliberați din închisoare și s-au reîntâlnit cu familiile și prietenii lor. Dar situația nu s-a rezolvat încă. Sunt în continuare acuzați de fapte pe care nu le-au comis. Ei au protestat pașnic din partea noastră a tuturor și au militat împotriva extragerii de petrol în Arctica. Acuzarea lor de huliganism este atât o insultă și o nedreptate și niciunul dintre noi nu va sărbători cu adevărat până când nu li se va permite să se întoarcă acasă, iar acuzațiile vor fi retrase”.

Deși formalitățile de a retrage acuzațiile de piraterie împotriva celor 30 de activiști nu au fost finalizate, a devenit evident în timpul audierilor pentru stabilirea cauțiunii că se va renunța la aceste acuzații. Deocamdată, activiștii Greenpeace rămân acuzați de huliganism și riscă o pedeapsă maximă de șapte ani de închisoare. Este în continuare neclar dacă activiștii care nu sunt de naționalitate rusă pot părăsi Sankt Petersburg, iar momentan vor rămâne în Rusia.

Rusia și Olanda sunt nevoite să prezinte un raport până la data de 2 decembrie în legătură cu progresele înregistrate privind hotărârea Tribunalului pentru Dreptul Mării, care presupune eliberarea vasului Greenpeace și echipajul acestuia contra unei sume de 3,6 milioane Euro. Conform declarațiilor lui Donald Rothwell, profesor de Drept Internațional la Universitatea Națională Australiană, Rusia nu poate alege când să se supună și când nu legii mării. Ca un cetățean internațional, Rusia are o obligație clară de a se supune hotărârea Tribunalului și a elibera nava Arctic Sunrise și pe membrii echipajului și a le permite să părăsească Rusia.