LEGO prețuiește banii mai mult decât pe copii

Comunicat de presă - iulie 11, 2014
Greenpeace a lansat o nouă campanie globală ce targetează una dintre cele mai mari companii de jucării din lume[1] și anume, LEGO.

 Campania își propune mobilizarea a peste 5 milioane de suporteri online ai campaniei Arctic și a sute de activiști pentru a întreprinde acțiune creative pe șase continente[2].  

Într-un nou raport [3], lansat la începutul lunii, Greenpeace acuză LEGO că ar prioritiza vânzările în detrimentul angajamentului său față de mediu și viitorul copiilor. 

Greenpeace cere companiei LEGO să renunțe la colaborarea cu Shell, gigantul din industria petrolului, în producția de jucării, deoarece Shell amenință fragila zonă arctică și viața sălbatică unică care poate fi găsită aici. Se pare că Shell se folosește de LEGO pentru a neutraliza controversa privind impactul asupra mediului înconjurător și privind planurile periculoase de a fora după țiței în Arctica. 

Din 2012, programul companiei Shell de forare în Arctica s-a confruntat cu critici dure din partea ONG-urilor de mediu și a autorităților de reglementare. În aceeași perioadă, 16 milioane de seturi de jucării LEGO, cu brandul Shell au fost vândute sau donate la benzinării în 26 de țări [4], Shell devenind astfel un contribuabil major la vânzările globale ale LEGO[5]

Agenția de PR a companiei Shell a evaluat cel mai recent acord, încheiat pe o perioadă de doi ani, la 116 milioane de dolari și a declarat că Shell a înregistrat o creștere a vânzărilor la nivel mondial de 7,5% pe perioada promoției [6]. LEGO a confirmat organizației Greenpeace că o nouă co-promovare între Shell și LEGO este stabilită să înceapă în acest an.  

Ian Duff, campaigner pe Arctica, a declarat: Copiii iubesc Arctica și viața sălbatică unică care poate fi întâlnită aici, cum ar fi: urși polari, narvali sau morse. Aceste animale sunt dependente în totalitate de gheața din zona Arctică. Este un mediu fragil și o deversare de petrol ar fi devastatoare. Shell poate ajunge la respectivul țiței doar pentru că încălzirea globală topește gheața arctică.

Schimbările climatice reprezintă o amenințare uriașă cu care se confruntă toți copiii din lume, dar Shell încearcă să deturneze magia LEGO ca să-și ascundă rolul său dăunător. Shell se folosește de LEGO pentru a-și curăța imaginea și pentru a distrage atenția de la planurile sale periculoase de a distruge zona pură care este Arctica. Compania exploatează inclusiv afecțiunea copiilor pentru jucării pentru a construi loialitate de lungă durată pe care, de altfel, nu o merită. Este timpul ca LEGO să oprească această afacere. Facem un apel către LEGO să ia măsuri pentru protejarea Arcticii și pentru copiii din toată lumea, prin a renunța a colaborarea cu Shell pentru totdeauna.

Făcând referire la noua campanie, Susan Linn, psiholog la Școala Medicală Harvard și autoare a cărții Consuming Kids: The Hostile Takeover of Childhood, a declarat:

Copiii formează legături emoționale puternice în copilăria care durează întreaga viață și companiile știu foarte bine acest lucru. Reclamele pentru copii pot fi suficient de dăunătoare, dar branduirea jucăriilor lor preferate aduc companiilor precum Shell multe ore și chiar zile din timpul, energia și afecțiunea lor. Trebuie să  ferim joaca copiilor de campaniile de branding ale companiilor din mai multe motive, inclusiv pentru a le respecta nevoia de a explora ei singuri ideile lor și pentru a-și dezvolta propria imagine despre lume.”

Semnează petiția și cere LEGO să renunțe la colaborarea cu Shell
www.legoblockshell.org


Note:

[1] Lego builds yet another record profit to become world's top toymaker, Guardian, 27 februarie 2014

[2] Europa, Asia, Australia, Africa, America de Nord și America de Sud.

[3] LEGO is keeping bad company: no more playdates with Shell, Greenpeace, 1 iulie 2014

[4] Australia, Chile, China, Hong Kong, Italia, Bulgaria, Rusia, Ungaria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Brazilia, India, Africa de Sud, Argentina, Marea Britanie, Denmarca, Pakistan, Malaezia, Philippine, Indonesia, Franța, Grecia, Ucraina, Singapore, Olanfa.

[5] În raportul de responsabilitate a LEGO, compania declară că au jucării sau seturi LEGO au ajung la 75 milioane de copii în 2013, prin intermediul vânzărilor. LEGO Responsibility Report 2013.    

[6] Iris Annual 2014, iris Worldwide, 6 May 2014