Greenpeace International salută intervenția guvernului olandez în cazul celor 30 deținuți Arctici

Articol principal - octombrie 7, 2013
Guvernul olandez intervine pentru a securiza eliberarea celor 28 de activiști Greenpeace International, a fotografului freelancer și a videografului freelancer, care în prezent sunt reținuți în Rusia sub acuzația de piraterie.

Amsterdam, 4 octombrie 2013 – Astăzi, guvernul olandez a anunțat că va iniția procedurile de arbitraj împotriva Rusiei, sub Convenția ONU a Legii Maritime pentru a securiza eliberarea celor 28 de activiști Greenpeace International, a fotografului freelancer și a videografului freelancer, care în prezent sunt reținuți în Rusia sub acuzația de piraterie.

Ca răspuns, Jasper Teulings, avocat al Greenpeace International, a declarat: „Greenpeace International felicită decizia guvernului olandez ca stat pavilion al vasului Arctic Sunrise de a înainta procedurile legale necesare pentru a obține eliberarea vasului și a celor 30 de persoane reținute fără justificație în urma protestului. Olanda a luat o poziție puternică pentru sprijinirea statului de drept și a dreptului la protest pașnic. Oficialii ruși vor trebui să explice acum ce au făcut, în fața unei curți de justiție internaționale, unde nu vor putea justifica aceste acuzații absurde de piraterie. Sperăm ca judecătorii să fie de acord chiar cu însușii președintele Putin, care a declarat că membrii Greenpeace cu siguranță nu sunt pirați.”

Experți în drept internațional au descris acuzațiile de piraterie la adresa activiștilor Greenpeace International, fotografului și videografului ca fiind nebazate. Sperăm ca procurorul rus și judecătoria să ajungă la aceeași concluzie înainte de concluzionarea acestor proceduri internaționale, iar acuzații să fie eliberați, iar acțiunea legală olandeză reprezintă un mesaj politic puternic și ne dă speranța că dreptatea va învinge.”

Nava noastră a fost reținută în mod ilegal în ape internaționale în urma unui protest pașnic împotriva forajelor petroliere din Arctica și sperăm ca alte state vor sprijini această inițiativă, mai ales țările ale căror cetățeni sunt reținuți.” 


Note:

1. Articolul 287  din  LOSC, Convenția ONU referitoare la dreptul maritim, furnizează Statelor Membre diferite posibilități de a soluționa disputele, inclusiv apelarea la Tribunalul Internațional pentru dreptul maritim, Curtea Internațională de Justiție, un tribunal arbitral sau un așa-numit „tribunal arbitral special”

2. Federația Rusă a ratificat Convenția pe 12 martie 1997 și a emis o Declarație, optând pentru soluționarea disputelor prin arbitrare specială. A făcut uz și de posibilitatea de a exclude anumite dispute de la o negociere obligatorie. Paragrafele 2 și 3 din Articolul 297 permit o rezervă referitoare la disputele referitoare la aplicarea legii în ceea ce privește exclusiv activitățile de pescuit și cercetări științifice maritime.

 3. Va fi constituit acum un tribunal de arbitraj din cinci membri,în conformitate cu Anexa VIII, articolul 3 al LOSC. Olanda poate solicita o Măsură Provizorie potrivit Articolului 290, care ar putea include eliberarea imediată a vasului și a echipajului.

4. Decizia referitoare la această solicitare va fi luată cât de curând posibil fie de tribunalul arbitrar, dacă în două săptămâni se ajunge la un acord privind compoziția sa, sau de către Tribunalul Internațional pentru dreptul maritim (Articolul 290(5) LOSC). De obicei acest proces durează mai puțin de două luni.