Greenpeace solicită guvernelor să acționeze în privința schimbărilor climatice în timp ce activiștii sunt reținuți în Rusia

Comunicat de presă - septembrie 27, 2013
Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a aprobat astăzi primul din seria de patru rapoarte care vor constitui al Cincilea Raport de Evaluare (AR5).

Stockholm, 27 septembrie, 2013 – Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a aprobat astăzi primul din seria de patru rapoarte care vor constitui al Cincilea Raport de Evaluare (AR5)[i]. Acesta avertizează asupra nivelului alarmant al creșterii impacturilor – dar arată și că încă este posibilă prevenirea haosului climatic.

Cea mai importantă concluzie care se poate extrage din acest raport este că încă avem posibilitatea de a alege,” a declarat Stephanie Tunmore din partea Greenpeace. „Omenirea poate fie să continue să alimenteze procesul schimbărilor climatice prin arderea de combustibili fosili sau poate să aleagă un alt drum și să valorifice succesul valorificării energiei regenerabile care deja a început.

În ultimul deceniu (2002-2011), calota glaciară a Groenlandei s-a topit, în medie, de șase ori mai repede decât deceniul anterior. Antarctica se topește de șase ori mai repede. Din 1993, nivelul mării a crescut, în medie, de două ori mai mult decât în ultimul secol în timp ce suprafața de gheață Arctică s-a diminuat semnificativ mai repede decât s-a estimat.

 „Singurul răspuns logic la o amenințare de o asemenea magnitudine este acțiunea imediată. Din nefericire, cei care acționează acum împotriva schimbărilor climatice se află în Rusia, în custodia poliției pentru că au protestat pașnic împotriva forajelor petroliere în Arctica, în timp ce aceia cu adevărat responsabili – industria combustibililor fosili – sunt protejați de guvernele lumii”, adaugă Tunmore.

Tunmore se referă la cei 28 de activiști ai Greenpeace International, cât și la un fotograf freelancer și un videograf, care rămân în custodia poliției în Rusia și urmează să fie investigați pentru protestele pașnice de săptămâna trecută, împotriva unei platforme petroliere arctice.

„Atât în Arctica cât și în alte zone ale lumii s-a ajuns la moment critice. De la conducta petrolieră Keystone[1] până la platformele petroliere din Arctica și parcul Gezi din Turcia, oamenii cer evitarea greșelilor secolului XX și solicită o nouă abordare. Era combustibililor fosili ajunge la final. Singura întrebare este cât de repede o vom lăsa în urmă,”
a adăugat Tunmore.

Greenpeace România adresează un apel miniștrilor mediului și economiei pentru sprijinirea politicilor europene de combatere a schimbărilor climatice. România nu a fost ocolită de efectele schimbărilor climatice, din ce în ce mai vizibile în ultimii ani, deși față de perioada preindustrială temperatura la nivel global a crescut cu numai 0.8 grade Celsius. Guvernul român trebuie să conștientizeze riscurile accentuării schimbărilor climatice și urgența cu care trebuie să acționeze. Greenpeace România solicită guvernului orientarea noii Strategii energetice naționale, aflate în proces de actualizare, către resurse regenerabile și către eficiență energetică, și stabilirea unui calendar ferm pentru eliminarea graduală a folosirii resurselor energetice cu impact semnificativ asupra climei.

Raportul lansat de IPCC prezintă mai multe scenarii posibile pentru impacturile emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a menține nivelul încălzirii planetei cu până 2°C, emisiile asociate cu arderea combustibililor fosili vor trebui să nu mai crească după 2020 și să ajungă la zero în 2070.

Raportul arată că încă există o cale de ieșire din această situație de criză. Putem păstra limitele pentru emisii pentru care chiar guvernele și-au dat acordul însă nu au acționat concret în acest sens,” declară Tunmore.


 

Note:

[1] Este un proiect care vizează construirea unei conducte care să transporte petrol din Canada în SUA pe o distanță de aproape 2000 km.

Tag-uri