Protest de solidaritate în București pentru eliberarea activiștilor Greenpeace reținuți în închisoare în Rusia – zi globală de acțiune în 130 de orașe din lume

Comunicat de presă - octombrie 5, 2013
Sâmbătă, 5 octombrie, Greenpeace organizează evenimente de solidaritate în toată lumea, solicitând eliberarea celor 30 de persoane aflate în detenție în Rusia după ce au fost arestate pe un vas Greenpeace din Arctica.

5 octombrie 2013 – Echipa Greenpeace din România a marcat evenimentul astăzi, în București, în fața Ateneului Român. Susținătorii s-au alăturat și au afișat mesaje de solidaritate pentru eliberarea activiștilor. Evenimentul de astăzi este doar unul din protestele care vor avea loc pe fiecare continent, în peste 140 de orașe din 47 de țări, din Noua Zeelandă în Mexic, din Tailanda în Finlanda și Statele Unite. Sunt planificate proteste în toată Rusia, unde deja au loc proteste în fața sediului central Gazprom, în fiecare zi lucrătoare.

Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace România, a declarat: „Este foarte important ca prietenii noștri curajoși care acum sunt în spatele gratiilor să afle că nu sunt singuri. Astăzi vom arăta că milioane de oameni se gândesc la ei, sunt alături de ei și fac tot ce le stă în putință pentru a le asigura libertatea.”

Săptămâna aceasta, miercuri și joi, 28 de activiști Greenpeace, un fotograf freelancer și un videograf freelancer au fost acuzați de piraterie de o judecătorie rusească în urma unui protest pașnic desfășurat în Marea Peciora, împotriva unei platforme petroliere arctice a companiei Gazprom. Dacă vor fi condamnați, sentința maximă este de 15 ani de închisoare. Curtea de justiție Murmansk a decis ca cei 30 să fie reținuți până pe 24 noiembrie în timp ce autoritățile investighează acuzațiile aduse. Avocații care îi apără au făcut apel împotriva detenției.

De la capturarea ilegală a vasului Arctic Sunrise în apele internaționale de acum două săptămâni, aproape un milion de oameni au trimis solicitări către ambasadele Rusiei solicitând eliberarea imediată a celor reținuți. Kumi Naidoo, Directorul Executiv al Greenpeace International, a descris evenimentele din Rusia ca fiind cel mai grav atac asupra activismului de mediu al organizației de la bombardarea vasului Greenpeace Rainbow Warrior în 1985. 

Astăzi, Kumi Naidoo declară: „Activiștii au luat atitudine cu curaj pentru a ne proteja pe toți de schimbările climatice și de pericolele forajelor petroliere nesăbuite din Arctica. Acum este imperative ca milioane de cetățeni să fie alături de ei apărând Arctica și solicitând eliberarea lor imediată. Gazprom, Shell și celelalte companii care se întrec pentru a fora Arctica și a distruge acest mediu fragil trebuie să vadă că sunt milioane de susținători pe care nu îi poți intimida și reduce la tăcere. Suntem uniți, în țări din toată lumea, și cerem eliberarea celor treizeci de femei și bărbați curajoși” .