23 de țări și state vor elimina cărbunele – un capital de 432 de miliarde de dolari părăsește industria

Articol principal - octombrie 18, 2017
Hong Kong, 18 octombrie 2017 – Peste un sfert dintre cele 1.675 de companii care dețin sau au dezvoltat instalații pe bază de cărbune din 2010 au părăsit cu totul domeniul energiei pe bază de cărbune, potrivit unor noi cercetări ale CoalSwarm și Greenpeace.

Numărul reprezintă aproape 370 de termocentrale mari pe cărbune – suficiente cât să alimenteze cu energie de șase ori necesarul Marii Britanii – și echivalentul a aproape jumătate de trilion de dolari americani în active retrase sau nedezvoltate [1].

Multe companii generatoare trec prin această transformare rapidă, iar cercetarea arată că în total 23 de țări, state și orașe vor fi renunțat la centralele pe cărbune sau vor stabili un calendar pentru asta, până în 2030.

Implică-te pentru energie curată, semnează aici: http://bit.ly/2fOVJh8 

 

Înainte de 2014, nicio jurisdicție majoră nu eliminase complet cărbunele. Suntem acum martorii începutului unei reforme majore a sistemului nostru energetic – una care poate adresa problema schimbărilor climatice și poluării aerului. Guvernele acum trebuie să accelereze trecerea la 100% regenerabile și să asigure o tranziție justă pentru muncitorii și comunitățile afectate de declinul industriei cărbunelui.” declară Lauri Myllyvirta, Energy Analyst la Greenpeace Asia de Est.

Până acum, șase țări, state, provincii sau orașe au eliminat complet energia pe bază de cărbune din 2014 încoace, și alte 17 au anunțat că vor elimina cărbunele până în 2030 sau mai curând. Trei dintre economiile G7, și în total opt țări din UE, au decis să elimine cărbunele – Olanda s-a alăturat acestei liste chiar luna aceasta. Indonezia, al treilea mare constructor de noi termocentrale din lume după India și China în ultimii ani, susține că nu va mai include în rețeaua principală noi proiecte pe cărbune.

Investițiile globale în cărbune s-au prăbușit drept rezultat al eșecului noilor proiecte din China și India, unde fondurile se duc din ce în ce mai mult spre energii regenerabile, mai puțin costisitoare”, adaugă Myllyvirta.

Lista jurisdicțiilor care exclud cărbunele include capitalele Chinei și Indiei. Ambele țări au redus dramatic investițiile în noi termocentrale pe cărbune drept rezultat față de îngrijorările cu privire la resursele irosite în urma supra capacității pe cărbune și a ratelor scăzute de utilizare, a scandalurilor publice cu privire la nivelurile mari de poluare a aerului și a țintelor ambițioase pentru energie curată.

În ultimii doi ani a fost retras un număr record de capacități pe cărbune, iar numărul în creștere de politici de eliminare înseamnă că acest trend se va accelera. Îmbunătățirea competitivității energiei curate, rezultatele economice slabe ale cărbunelui, problemele de poluare a aerului și eforturile de a combate schimbările climatice, toate acestea au jucat un rol-cheie în accelerarea declinului cărbunelui,” adaugă Christine Shearer, cercetător senior pentru Global Coal Plant Tracker al CoalSwarm.

Deși îndepărtarea de cărbune este un proces mai rapid decât ne-am așteptat, trebuie accelerat urgent. Atingerea obiectivelor acordului de la Paris necesită ca toate țările OECD să își închidă toate termocentralele pe cărbune până în 2030, deci este vremea ca și alte țări, mai ales Germania, Japonia și Asia de Sud Est să urmeze acest exemplu”, spune Shearer.

În ciuda retoricii președintelui Trump de a revitaliza industria cărbunelui, decizia de a închide centralele pe cărbune în Statele Unite a continuat și în 2017 în același ritm ca anul trecut, cu 54 de unități care au anunțat închiderea – un total de capacitate de generare echivalent cu toate termocentralele pe cărbune din Spania.

În câteva locuri, precum Belgia, state din SUA și Scoția, companiile însele decid să își închidă termocentralele pe cărbune, iar de aici rezultă că jurisdicțiile devin independente de cărbune. În Statele Unite, progresul continuă la nivel de stat în ciuda retoricii din partea administrației Trump,” spune Myllyvirta.

Într-un ritm al său, și în România sectorul energetic a început propria tranziție către surse regenerabile de energie. Procesul presupune atât înlocuirea treptată a combustibililor fosili cu energie curată, cât și echivalarea locurilor de muncă din minerit-energie în alte sectoare de activitate. O abordare responsabilă din partea factorilor de decizie trebuie să includă ambele componente, astfel încât tranziția să aducă beneficii întregii societăți, fără a lăsa în urmă comunitățile dependente de sectorul minerit-energie.

California, statul cu cea mai mare economie din SUA este deja liber de cărbune și își împinge activ statele învecinate să reducă și ele cărbunele. Anul acesta Massachusetts trebuie să închidă și ultima sa centrală pe cărbune și alte cinci state au termene până la care trebuie să elimine cărbunele: Connecticut, Hawaii, New York, Oregon și Washington.

Note:

Raportul este disponibil aici http://bit.ly/2ij9Bot

[1] O unitate generatoare tipică are o capacitate de 500 MW, sau 0,5 GW, iar majoritatea stațiilor au două sau mai multe astfel de unități. Pe baza acestei unități de mărime, aceasta reprezintă 736 de unități obișnuite, sau aproximativ 368 de centrale.

Din cele 1.675 de companii care au deținut termocentrale pe cărbune sau au urmărit să dezvolte capacități alimentate de cărbune din 2010, 448 de companii au părăsit afacerile cu cărbune complet. Valoarea estimată a termocentralelor pe cărbune oprite sau anulate de aceste companii din 2010 încoace este de 432 de milioane de dolari americani (pe baza unui preț mediu global de 1.172 dolari per kW pentru construcția de noi termocentrale pe cărbune)