Activiști Greenpeace din 12 țări se opun centralei pe cărbune Plomin C din Croația

Comunicat de presă - iulie 24, 2014
Activiști Greenpeace au atârnat un banner de 30 de metri în portul Plomin, din Croția cu mesajul ”Coal is dirty business”.

Plomin, Croatia, 22 iulie 2014 – Activiști Greenpeace au atârnat un banner de 30 de metri în portul Plomin, din Croția cu mesajul ”"Ugljen Je Prljav Posao (Coal is dirty business)”, ca semn de protest împotriva controversatului proiect a centralei pe cărbune Plomin C. 

Activiști din 12 țări[1] au manifestat împotriva dezvoltării industriei de combustibili fosili împreună cu Rainbow Warrior, una dintre navele aparținând Greenpeace. Rainbow Warrior se află în Croația pentru a milita pentru o mai mică dependență de sursele de energie murdară cum este cărbunele și pentru a susține investiții mai mari în sursele de energie regenerabilă. 

Zoran Tomic, directorul Greenpeace Croația a declarat: ”Croația are un potențial uriaș al energiei solare. Acesta este insuficient folosit ca urmare a lipsei de viziune a liderilor naționali pentru a construi o economie mai ecologică care ar putea ajuta Uniunea Europeană să stabilească obiective mai ambițioase pentru targeturile climatice și energetice din 2030.”

”Să alegi proiecte noi bazate pe cărbune în detrimentul regenerabilelor este lipsit de sens, cu atât mai mult la noi în țară. Croașii au înțeles acest lucru, acum este momentul ca și guvernul țării noastre să-l înțeleagă și să acționeze în acest sens. Vrem un viitor curat nu afaceri murdare bazate pe cărbune”, a adaăugat Zoran. 

Sondaje de opinie realizate de institute independente au arătat că 64% dintre croați sunt împotriva proiectului Plomin C și peste 90% sunt în favoarea dezvoltării extinse a surselor de energie regenerabilă din țară. 

Croația are în plan dublarea producției de energie pe bază de cărbune prin adăugarea unui bloc de 500 MW la o centrală deja construită pe coasta Mării Adriatice. Acest bloc ar urma să producă peste 2 milioane de tone de emisii de CO2 anual. 


Note:

[1] Activiștii sunt din următoarele țări: Australia, Austria, Canada, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Italia, Noua Zeelandă, Polonia, România, Slovacia, Spania