Raport Greenpeace: exploatările de cărbune din nord-vestul Chinei vor declanșa o amplă criză a apei

Articol principal - septembrie 25, 2012
China plănuiește să deschidă 16 noi termocentrale bazate pe cărbune în 2015.

Acestea vor consuma cel puțin 10 milioane de metri cubi de apă – echivalentul a aproape o șesime din volumul anual total al Fluviului Galben. Acest lucru, potrivit unui nou raport Greenpeace, va declanșa o gravă criză a apei în nord-vestul arid al țării.

Adevărul este că, în această parte a țării, fiecare picătură de apă este prea prețioasă pentru a fi irosită. China cedează drepturile la apă a milioane de oameni pentru a produce energie,” declară Li Yan, managerul campaniilor de climă și energie al Greenpeace Asia de Est, făcând referire și la o statistică potrivit căreia aprovizionarea cu apă în zonele carbonifere ale Chinei este la nivelul unei zecimi sub media națională.

Studiul a fost făcut pentru Greenpeace de către Institutul pentru Științe Geografice și Naturale, sub Academia Chineză de Științe. Studiul calculează cea mai mică cantitate de apă necesară pentru toate cele 16 termocentrale pe care China plănuiește să le construiască în perioada 2011-2015.

Studiul este accesibil aici

Concluzia este că dacă aceste lucrări se finalizează așa cum a fost planificat, furnizarea unei treimi din energia pe bază de cărbune în 2015 va consuma cel puțin 9,975 de miliarde de metri cubi de apă. Rezultatul: provinciile aride din nord-vestul Chinei, precum Mongolia Interioară, Shaanxi, Shanxi și Ningxia, unde vor fi situate 11 din aceste centrale, se vor confrunta în trei ani cu o criză a aprovizionării cu apă.

Este timpul să regândim avantajele și dezavantajele extinderii exploatărilor de cărbune din nord-vest și să recunoaștem gravitatea moștenirii pe care o vor lăsa: emisii uriașe de carbon, grade foarte ridicate de poluare și un viitor sumbru pentru aceste vaste zone aride”, adaugă Li.

Aproximativ două treimi din această cantitate uriașă de apă vor fi folosite pentru extragerea cărbunelui, apa fiind pompată în pământ înainte de extracția propriu-zisă. În cele mai mari bazine carbonifere din China, din estul Mongoliei Interioare, consumul unor astfel de cantități uriașe de apă în zonele aride deja a accelerat degradarea pășunilor și zonelor umede, forțând crescătorii de animale să caute alte mijloace de a-și câștiga existența.

Pentru China, energia este vitală, însă apa este cea care întreține viața. Energia este și poate deja să fie generată din surse regenerabile, însă dispariția rezervelor de apă este un proces ireversibil,” continuă Li.

Guvernul chinez trebuie să găsească o cale de rezolvare a acestei probleme și să protejeze această resursă cu adevărat indispensabilă.”

Greenpeace solicită urgent autorităților chineze să efectueze imediat o evaluare strictă și clară a resurselor de cărbune și a cererii de apă și a impacturilor asupra mediului pe care exploatarea le are asupra acestor regiuni. Mai mult, Greenpeace solicită autorităților chineze pentru energie și dezvoltare să preia conducerea în ajustarea planurilor de dezvoltare pentru bazele carbonifere astfel încât proiectele care reprezintă o amenințare pentru mediu sau siguranța aprovizionării cu apă să fie urgent revizuite pentru a asigura o dezvoltare socio-economică sustenabilă.