Compania italiană Enel intenționează să construiască la Galați o termocentrală de 800 MW

Articol principal - iulie 10, 2013
Compania italiană Enel intenționează să construiască la Galați, pe malul Dunării, o termocentrală de 800 MW, ce urmează să ardă huilă importată din Ucraina, pe durata a 40 de ani.

Compania italiană Enel intenționează să construiască la Galați, pe malul Dunării, o termocentrală de 800 MW, ce urmează să ardă huilă importată din Ucraina, pe durata a 40 de ani, conform documentelor oficiale ale proiectului. Consorțiul de proiect, format din companiile Enel Producție, Romelectro și Global Internațional 2000, au obținut acordul autorităților pentru amplasarea termocentralei în Zona Liberă Galați, precum și aprobările necesare pentru realizarea unei linii de curent, de 400KV, ce va traversa situl Natura 2000 Lacul Brateș.

În octombrie 2012, Greenpeace a făcut public un raport ce prezintă costurile ascunse ale acestui proiect. Astfel, pe durata celor 40 de ani de funcționare, termocentrala ar fi provocat anual aproximativ 45 000 de zile de boală și moartea prematură a 40 de persoane.

Acestea, împreună cu prejudiciile aduse mediului natural, ar fi reprezentat externalități negative ale proiectului, pe care raportul le evaluează la 235 milioane de euro anual, respectiv 9 miliarde de euro la finalul celor 40 de ani de funcționare.

Costurile acestor externalități nu urmau a fi suportate de către firma Enel și nici nu s-ar fi regăsit în prețul electricității vândute clienților, ci s-ar fi transmis către populația Galațiului și a localităților din jur.

La termocentralele de acest fel, din cauza coșurilor de fum înalte, aproximativ 50% din efectele emisiilor poluante se fac simțite pe o rază de circa 200 km în jur. Astfel, ar fi fost afectate multe alte localități, între care și câteva orașe mari: București, Iași, Vaslui, Roman, Bacău, Constanța, Tulcea, Călărași, sau Ploiești.

Raportul, denumit Costurile ascunse ale cărbunelui, este disponibil pentru consultare aici.

Termocentrala urma să fie amplasată în vecinătatea a șase situri naturale incluse în rețeaua Natura 2000: Lacul Brateș, Delta Dunării și Lacul Razim, Măcin Niculițel, Lunca Siretului Inferior, Brațul Măcin și Dunărea Veche. De asemenea, aceasta s-ar fi învecinat în mod direct cu alte două arii naturale protejate: Lunca Prutului Vlădești–Frumușița și Lunca Joasă a Prutului Inferior.

* * *

În mai multe ocazii, Greenpeace a recomandat factorilor de decizie din Galați să pună corect în balanță puținele avantaje ale termocentralei pe huilă și prejudiciile de sănătate și de mediu cu care aceasta amenința orașul pentru următorii 40 de ani.

Nu în ultimul rând, Greenpeace a transmis recomandări investitorului Enel să ofere orașului Galați un proiect energetic care să nu presupună emisii poluante, bazat pe resurse regenerabile.

* * *