Societatea civilă europeană își unește forțele pentru a trece Europa dincolo de cărbune

Noi cercetări subliniază efectele devastatoare ale cărbunelui asupra sănătății

Comunicat de presă - noiembrie 2, 2017
Pentru a combate impacturile din ce în ce mai grave ale schimbărilor climatice și poluării aerului, grupurile de societate civilă din 28 de țări lansează azi Europe Beyond Coal/Europa dincolo de cărbune, o campanie colectivă menită să catalizeze trecerea de la cărbune spre surse regenerabile și curate de energie.

Subliniind nevoia pentru această tranziție urgentă, noi modelări ale impactului asupra sănătății lansate de campanie arată că, în 2015, numai flota de cărbune din UE a fost răspunzătoare pentru un număr estimat de 19.500 de decese premature și pentru 10.000 de cazuri de bronșită cronică la adulți. Costurile de sănătate ale cărbunelui sunt la fel de uluitoare, fiind de 54 de miliarde de euro pentru aceeași perioadă, de un an (1).

Vrem ca Europa să elimine  cărbunele până în 2030, iar societatea civilă își unește eforturile pentru a face ca acest lucru să se întâmple, și să se întâmple cât mai curând,” declară Katharin Gutmann, director al campaniei Europe Beyond Coal.

Pentru ca țările să își îndeplinească angajamentele luate la acordul climatic de la Paris și pentru protejarea bunăstării cetățenilor săi, termocentralele pe cărbune trebuie să se închidă într-un ritm mai rapid decât cel actual. O termocentrală pe cărbune în orice țară este o vulnerabilitate pentru toată Europa și pentru planeta noastră, ca întreg.”

Facem apel la guverne, orașe, companii, bănci și investitori să își concretizeze planurile de a trece „dincolo de cărbune” înainte de întâlnirea internațională pe teme climatice din 2018, din Katowice, Polonia. Întâlnirea climatică a ONU de la Bonn, care are loc săptămâna viitoare, este o ocazie excelentă pentru angajamente adiționale, ambițioase, de a renunța treptat la cărbune,” adaugă Gutmann.

Încă din 2016, grupurile din mișcarea „Europa dincolo de cărbune” au ajutat la retragerea a 16 termocentrale pe cărbune în Europa, iar alte 39 urmează să se închidă: guvernele unor țări precum Olanda, Marea Britanie, Finlanda, Franța, Portugalia și Italia și-au luat angajamentul ca cel târziu până în 2030 să nu mai ardă cărbune. Campania își concentrează eforturile pentru a transforma aceste anunțuri de eliminare a cărbunelui în acțiuni concrete și pentru a accelera închiderea celor 293 de termocentrale rămase în Europa.

 

Planuri concrete sunt așteptate mai ales din partea țărilor precum Germania, unde arderea cărbunelui o face să fie cel mai mare poluator cu gaze de efect de seră din Europa, ceea ce o împiedică să își atingă obiectivele climatice. Termocentralele pe cărbune ale Germaniei au fost răspunzătoare în 2015 de un număr estimat de 3.800 de decese premature și de până la 10,5 miliarde de euro costuri de sănătate înăuntru și în afara granițelor.

Grupurile Europa dincolo de cărbune îndeamnă noul guvern german și toate țările europene care sunt prea lente în eliminarea cărbunelui să oprească sprijinul utilităților pe cărbune, atât la nivel național, cât și la Bruxelles, să își ia un angajament pentru a elimina treptat cărbunele, astfel încât să asigure o tranziție justă și echitabilă pentru muncitorii afectați și regiunile dependente de cărbune, și să sprijine cu toate forțele o tranziție la nivel european spre un sistem energetic curat, bazat pe energie regenerabilă.

Declarație comună: Lansarea campaniei Europa Dincolo de Cărbune