Mobilizare împotriva noilor cariere de cărbune

Articol principal - august 12, 2013
Compania suedeză Vattenfall intenționează să deschidă cinci cariere noi pentru exploatarea cărbunelui brun (lignit) în regiunea Lausitz a Germaniei. Locuitorii se mobilzează pentru a opri proiectul.

Compania suedeză Vattenfall intenționează să deschidă cinci cariere noi pentru exploatarea cărbunelui brun (lignit) în regiunea Lausitz a Germaniei. În acest fel, Vattenfall va prelungi funcţionarea centralelor electrice pe bază de cărbune, atât de nocive pentru climă, pană în anul 2050. Lignitul are un impact negativ mai mare decât orice alt combustibil asupra climei. Centralele electrice care funcţionează prin arderea lignitului emit de trei ori mai mult dioxid de carbon decât centralele care funcţionează pe bază de gaz. Citește mai mult despre campanie aici și află cum se mobilizează locuitorii din zonă, aici.

Statul german Brandenburg, ce sprijină planurile Vattenfall, a demarat, în 2007, procedura de planificare pentru exploatarea minieră Welzow-Süd II. Vattenfall vrea să extragă astfel 204 milioane de tone de lignit, ceea care ar necesita demolarea caselor a 800 de oameni. Deoarece în prima etapă de participare publică locuitorii şi organizaţiile pentru protecţia mediului au descoperit nereguli grave de proiectare, anul trecut a fost necesar să se redeschidă procedura de planificare. Astfel, cea de a doua etapă de consultare publică este acum în desfășurare. Până pe 17 septembrie 2013, toată lumea are posibilitatea de a se exprima împotriva unei noi cariere la Welzow-Süd II.

Pentru mai multe informaţii, te invităm să vizitezi pagina web.

Greenpeace se opune ințiativei Vattenfall şi a Guvernului statului Brandenberg de a aproba un nou plan de exploatare a cărbunelui brun pentru Welzow-Süd (Subregiunea II). Acest plan de exploatare a lignitului nu este compatibil cu eforturile europene de combatere a schimbărilor climatice, nu este ecologic si nici social responsabil. Este posibilă producerea de energie în mod eficient şi sigur fără realizarea acestei cariere de lignit.

Datorită evoluției producerii de energie din surse regenerabile, Germania nu are nevoie de o nouă carieră de lignit. Exploatarea Welzow-Süd I, deja aprobată, are încă rezerve însumând 350 milioane de tone de lignit, pentru a aproviziona centrala electrică Schwarze Pumpe. Astfel, cele 204 milioane de tone suplimentare din Welzow-Süd II nu mai sunt necesare.

Arderea cărbunelui din Welzow-Süd II ar genera 204 milioane de tone de CO2. Cu toate acestea, impactul acestor emisii asupra climei nu a fost investigat în timpul evaluării strategice de mediu a planului.

Exploatarea de suprafaţă în cauză nu este compatibilă cu legislaţia europeană privind apele. Sulfaţii şi fierul ar migra în afara perimetrului de exploatare şi ar polua mai departe apele subterane şi râul Spree.

Cariera planificată ar distruge casele a 800 de persoane. Locuitorii din satul Proschim vor fi nevoiţi să se mute într-o altă zonă, împotriva voinței lor. Zona de relocare propusă de Terpe nu este acceptată de către locuitori.

Cariera planificată ar distruge 865 de hectare de teren cu valoare agricolă, destinate culturilor. Existența mai multor ferme este pusă în pericol, deoarece fermierilor le sunt oferite doar parcele mici de teren de calitate inferioară, ca substitut. Distanţa de siguranţă, de 150 metri, propusă între zonele rezidențiale și marginea carierei, este prea mică. Satul Lieske va fi prins pe un pod îngust de teren, între deschiderea carierei și lacul Sedlitzer și va fi expus la riscul alunecărilor de teren.