Legea 255/2010, pentru exproprieri privind lucrări de interes public, facilitează noi abuzuri în Gorj

Articol principal - octombrie 3, 2016
Amenințați cu exproprierea de către Complexul Energetic Oltenia, oameni din trei localități gorjene transmit o petiție la Guvern.

Compania energetică intenționează extinderea carierei de lignit Jilț Sud peste terenuri din localitățile Croici, Mătăsari și Miculești, cu ajutorul Legii 255/2010.

CEO intenționează obținerea unei Hotărâri de Guvern [1]pentru expropriere în baza Legii 255/2010[2], oferind spre justificare două motive false. Astfel, Nota de Fundamentare[3] a Hotărârii în cauză menționează că localnicii fie au pretenții exagerate, fie refuză înstrăinarea proprietăților. În realitate, localnicii vizați au încheiat, în ultimii ani, convenții cu CEO, prin care se angajează să predea proprietățile în schimbul unor sume de bani propuse chiar de către companie. Aceasta demonstrează atât că localnicii nu au pretenții exagerate, cât și că aceștia nu refuză înstrăinarea. Prin urmare, nu este necesară declanșarea procedurilor de expropriere în baza Legii 255/2010, transferul proprietăților fiind posibil pe baza negocierilor directe, ca în anii precedenți.

Singura „pretenție exagerată” a familiilor expropriate este asigurarea unor locuri de muncă în cadrul CEO pentru unul sau mai mulți membri ai familiilor afectate - în funcție de suprafețele cedate - așa cum s-a procedat și în anii trecuți în asemenea împrejurări. În total, oamenii cer 24 de locuri de muncă pentru cele 671 de hectare cedate, asociate celor 66 de gospodării vizate de CEO.

Ca să prevină acest caz de expropriere nejustificată, 23 de locuitori din satele Croici, Știucani și Miculești au transmis, la începutul lunii octombrie, o petiție[4] Ministrului Energiei. Proprietarii îi solicită astfel ministrului să nu avizeze Hotărârea de Guvern cerută de CEO.

*

*          *

În decembrie 2015, actualul guvern a emis HG960/2015[5], prin care permitea Complexului Energetic Oltenia să exproprieze localnicii satului Runcurel pentru extinderea carierei Jilț Nord. La aproape un an de la emitere, localnicii încă nu știu ce se va întâmpla cu proprietățile lor și ce compensații vor primi. Aceasta fiindcă HG960/2015 menționează bani doar pentru suprafețele de teren, nu și pentru case, acareturi, pomi, vie, culturi sau alte lucruri aflate pe aceste suprafețe. Povestea lor a ajuns în presa internațională, în publicații precum Reuters[6], New York Times sau Daily Mail, iar Avocatul Poporului a început un proces de documentare asupra acestui caz. În luna februarie, o parte din localnicii amenințați de exproprieri au dat în judecată Guvernul pentru revocarea HG 960/2015, cauză aflată în proces de judecare.

Localnicii din Jilț Sud vor cu orice preț să evite o asemenea situație în care dreptul de proprietate le este încălcat în beneficiul unei companii.

În luna iulie, localnicii au blocat[7] activitatea excavatorului 02 de la carieră, fiindcă acesta intra deja pe proprietățile oamenilor fără ca CEO să fi obținut dreptul.

Reprezentanți ai Greenpeace au stat de vorbă cu o parte din localnicii amenințați de exproprieri, iar mărturiile acestora se regăsesc în montajul video disponibil în continuarea prezentului articol.

 

Credit video: Mihai Stoica/ Greenpeace 

*

*          *

Greenpeace consideră că prezența lignitului în rândul activităților pentru care Legea 255 permite exproprieri este menită să ofere avantaje de piață Complexului Energetic Oltenia. Astfel, propunerile de Hotărâri de Guvern pentru expropriere în baza acestei legi prevăd nu doar dreptul CEO de a lua proprietățile dorite, ci și finanțarea de la bugetul de stat a plății compensațiilor către expropriați.

Pentru prevenirea unor viitoare abuzuri în sensul celor prezentate, Greenpeace susține eliminarea extracției de lignit din rândul activităților pentru care Legea 255/2010 permite exproprieri.


Note: