Subvenționarea cărbunelui în România

Comunicat de presă - mai 15, 2014
Greenpeace România publică studiul „Costurile subvențiilor alocate industriei de cărbune din România comparativ cu industria energiei regenerabile”

București, 15 mai 2014 - În cadrul unei conferințe de presă urmată de o dezbatere pe teme energetice, Greenpeace România a făcut public studiul „Costurile subvențiilor alocate industriei de cărbune din România comparativ cu industria energiei regenerabile”.[1] Studiul arată un sprijin de aproape patru ori mai mare pentru cărbune față de regenerabile în perioada 2005-2013, iar totalul estimat al subvențiilor pentru cărbune, începând din 1990, ajunge la 13.8 miliarde de lei.

Studiul „Costurile subvențiilor alocate industriei de cărbune din România comparativ cu industria energiei regenerabile” a fost realizat de firma de cercetare Candole Partners pentru Greenpeace România. Lansarea studiului a fost urmată de o dezbatere marca Expert Forum, cu participarea reprezentanților din diverse ramuri ale sectorului energetic.

Bazată pe date oficiale, analiza estimează că sprijinul public pentru cărbune se ridică la nivelul a 2,3% din PIB-ul pe un an al țării, fără a include în calcul externalitățile – acele costuri indirecte asupra sănătății și mediului.

Ajutorul primit de sectorul energetic asociat cărbunelui nu se limitează la subvențiile directe, ci include o multitudine de alte căi de sprijin, precum alocări gratuite de certificate de emisii, de 300 mil EUR – 2 mld EUR*, bonus pentru cogenerare, sau acces la piața de echilibrare.

Studiul compară sprijinul acordat cărbunelui cu cel pentru regenerabile și proiectează trei scenarii energetice cu orizont 2020. Cel mai economic scenariu energetic, în urma comparației, se dovedește a fi cel cu dependență redusă de cărbune și nuclear, cu pondere ridicată a energiilor regenerabile.

Valorile pentru sprijinul cărbunelui, din studiul lansat astăzi, ne-au depăsit așteptările, însă realitatea este chiar mai gravă: există o serie întreagă de subvenții ascunse, al căror calcul nu a fost posibil din lipsa de date.” declară Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Cu aceleași resurse cu care statul subvenționează acum sectorul energetic asociat cărbunelui, guvernul ar putea sprijini investițiile în eficiența energetică și în modernizarea infrastructurii energetice astfel încât să fie posibilă preluarea integrală a energiei regenerabile. Prețul plătit de societate ar putea fi astfel chiar mai mic, dacă luăm în calcul costurile de sănătate și de mediu pe care le cauzează arderea cărbunelui și care nu se regăsesc în costurile energiei.” adaugă Ionuț Cepraga.

Studiul lansat astăzi vine într-un moment în care guvernul remodelează strategia energetică națională, pe fondul crizei ucrainene și a crizei economice prelungite. Independența energetică, accesibilitatea și siguranța energetică sunt deziderate ce nu mai admit risipirea resurselor pentru întreținerea artificială a unui sector în pierdere.

Sumar executiv 

Raport ”Costurile subvențiilor acordate industriei de cărbune comparate cu subvențiile alocate energiei regenerabile”

Executive Summary

Study ”The cost of subsidies received by Romanian coal industry in comparison with renewable industry”


Note:

[1] studiul integral poate fi consultat aici