Ghidul pentru Electronice Verzi-ediția 18

Articol principal - noiembrie 22, 2012
În fiecare zi, te bazezi pe computer, telefon mobil sau tabletă pentru a fi mai productiv, sau doar pentru a te distra. Gadgeturile ne pot face viața mai bună, dar ritmul în care cumpărăm, folosim și aruncăm aceste echipamente are un impact semnificativ asupra planetei noastre.

Adesea oamenii ne întreabă: „Care este cea mai eco companie de tehnologie?” Aceste întrebări vin din ce în ce mai des pe măsură ce ne apropiem de sezonul sărbătorilor de iarnă. Greenpeace răspunde la aceste întrebări pe baza unei serii de analize și interacții cu companiile de electronice destinate publicului larg.

Adesea, cea mai eco alegere ar fi să cumpărăm doar ceea ce avem cu adevărat nevoie, să cumpărăm electronice recondiționate și să extindem durata de funcționare a dispozitivelor înlocuind piesele uzate sau făcând upgradeuri. De obicei cel mai „eco” gadget este acela pe care nu îl cumperi.

Cu toate astea, când există nevoia de a cumpăra un nou produs, putem veni cu vești bune: multe companii de electornice și-au îmbunătățit politica de producție și aprovizionare, eliminând substanțele toxice din telefoane mobile, computere și tablete, un pas important în direcția cea bună. Această schimbare nu s-a petrecut din întâmplare sau din altruism; companiile și-au schimbat politica, în mare parte datorită campaniilor creative la care s-au alăturat oameni din toată lumea.

Următoarea mare provocare pentru sectorul tehnologic este să rezolve problema energiei murdare cu ajutorul căreia sunt produse echipamentele, pe întregul lanț de aprovizionare și producție, care contribuie la schimbările climatice. Cu un nivel al vânzărilor estimat la 1 trilion de dolari în anul 2012, această industrie poate preveni poluarea care duce la schimbările climatice dacă va folosi energia regenerabilă în procesele de producție.

De aceea, Greenpeace a lansat cea de-a 18-a versiune a Ghidului pentru Electronice Verzi, care clasifică 16 dintre companiile de electronice de top în funcție de angajamentul și progresele înregistrate în ceea ce privește îndeplinirea anumitor criterii de mediu, pe baza cărora se poate aprecia cât de „verzi” sunt produsele și practicile lor.

Aceste companii trebuie să preia inițiativa pentru a preveni ca deșeurile din electronice să se acumuleze în zone precum China, și să se asigure că produsele lor sunt manufacturate cu ajutorul energiei curate, nepoluante. Companiile de electronice au căpătat, în multe țări, și putere politică, ceea ce înseamnă că sprijinul lor pentru energia verde poate avea un impact mare asupra politicilor guvernamentale.

Wipro, o companie indiană, este în topul celei mai noi ediții a ghidului nostru, datorită faptului că a ales energia regenerabilă și sprijină politicile pentru energia curată în India. Compania are un scor bun pentru colectarea deșeurilor electronice, reciclarea și eliminarea substanțelor periculoase din produsele sale. Wipro a ridicat ștacheta pentru acest sector și este timpul ca și competitorii săi să ajungă la același nivel.

Producătorul taiwanez de computere, Acer, a înregistrat cele mai mare îmbunătățiri, potrivit ghidului, urcând cu 9 locuri și ajungând pe locul 4. Acer și-a determinat furnizorii să ia măsuri cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră, substanțele toxice, minerale obținute din zone de conflict. HP (2), Nokia (3) și Dell (5) completează primele cinci locuri din top. Apple a coborât de la locul 5 la locul 6, Blackberry a rămas pe ultimul loc, 16.

Ghidul oferă note companiilor în funcție de practicile și politicile acestora, pe ansamblu, nu referitoare la anumite produse, pentru a oferi o imagine de perspectivă asupra sustenabilității celor mai mari nume din industrie.

De-a lungul celor 18 ediții ale acestui ghid am văzut companii care se întrec una pe alta pentru a atinge primul loc în cursa „verde”. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să renunți la marca ta preferată imediat, în schimb asigură-te că vocea ta se face auzită. Poți posta un comentariu pe pagina de Facebook a brandului preferat și poți distribui acest ghid printre prieteni și membrii familiei, pentru a-i informa.

Toți – companii și indivizi – avem responsabilitatea de a proteja planeta prin alegerile pe care le facem.