Praf de România este o campanie pentru sănătate și mediu, care atrage atenția asupra calității aerului și asupra necesității dezvoltării și implementării unor planuri de acțiune pentru îmbunătățirea calității aerului din România.







Interval linii verticale:


Greenpeace România a dezvoltat, împreună cu laboratorul de robotică Robotev din Bulgaria, o serie de dispozitive de monitorizare independentă a calității aerului. 
Aparatele, pe care le-am numit “Prafometre”, au fost dezvoltate pe baza platformei Arduino, sunt ușor de asamblat și folosit, și permit utilizatorilor să măsoare nivelul de praf fin (PM10) din zonele în care locuiesc. Valoarea limită pentru 24 de ore nu trebuie să depășească 50 μg/m³. 

Ministerul Mediului asigură monitorizarea calităţii aerului înconjurător prin cele 142 de stații distribuite pe toată suprafața României, iar informarea publicului în timp real se face pe site-ul dedicat, www.calitateaer.ro. Cu toate acestea, din 142 de stații de monitorizare, doar 93 funcționează. Conform legislației europene și românești, în zonele în care sunt înregistrate depășiri ale nivelului poluanților atmosferici, primăriile și consiliile județene sunt responsabile de implementarea unor măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității aerului.

Toți suntem responsabili de poluarea produsă și doar împreună putem contribui la reducerea emisiilor nocive și la îmbunătățirea calității aerului pe care plămânii noștri îl absorb.

Semnează aici pentru dreptul la aer curat!

Despre prafometre

Platforma Arduino are ca obiectiv principal proiectarea și producerea de dispozitive electronice, chiar și de către persoane care nu sunt specialiste în electronică, prin folosirea de sisteme hardware si software open-source. Avantajul Arduino este dat de faptul că plăcile cu circuite electronice pot fi achiziționate sau realizate prin kituri „do it yourself“. Un avantaj suplimentar este acela că schema proiectului este disponibilă pentru oricine dorește să le asambleze singur. Acest lucru se aplică și pentru proiectul “Prafometru”. Punem la dispoziție diagrama detaliată și descrierea componentelor kit-ului, precum și instrucțiuni complete despre cum să asamblezi un “prafometru”.
Principalele elemente ale setului sunt placa cu circuite electronice, senzor de praf, microcontroler, modul Wi-Fi, ventilator, baterie, cabluri și conector, plus o husă de protecție. Elementele funcționează prin cod open-source, care va fi accesibil consumatorilor.
Odată asamblate și instalate, aparatele se conectează la rețeaua Wi-Fi și încep să transmită datele pe care le colectează. Aparatul va face citiri în fiecare oră pentru a măsura calitatea aerului din împrejurimi. O dată pe zi datele colectate vor fi trimise prin intermediul modulului Wi-Fi către un server dedicat, care va stoca datele. Datele sunt afișate și puse la dispoziția publicului pe site-ul Greenpeace România, într-un grafic realizat în acest scop.

Video: Mișu Ionescu/ Greenpeace
Muzica: Gorowski – I Believe Me Now /The Single

Disclaimer

Proiectul “Prafometru” are ca scop informarea publicului cu privire la aspectele legate de calitatea aerului. Aparatele sunt proiectate pentru a semnala prezența poluării aerului cu praf.

Spre deosebire de instrumentele profesionale, „Prafometru“ este un proiect pilot, construit pe o platformă deschisă, fiind orientat către colectarea și analizarea datelor de către membrii publicului larg (Citizen Science). 

Senzorul de praf poate detecta pulberile în suspensie (PM10) cu o dimensiune între 2,5 și 10 micrometri. În ciuda limitărilor ce țin de umezeala și temperatura locului în care aparatul este poziționat, acesta răspunde la schimbările de concentrație, în sincronizare cu un instrument de măsurare profesional MIE PDR-1500 Thermo Scientific, care a fost calibrat în laborator.

Cu toate acestea, datorită specificului în care senzorul aparatului măsoară particulele în suspensie, datele obținute din „Prafometru“ nu pot fi considerate viabile din punct de vedere științific și direct comparabile cu echipamente de laborator sau profesionale.