Un prim angajament Facebook pentru energia verde

Articol principal - august 6, 2012
Vă veți bucura de veștile care urmează dacă ați urmărit efortul Greenpeace și al sutelor de mii de utilizatori Facebook din toată lumea, pentru a determina această platformă de socializare să renunțe la cărbune.

Facebook a publicat raportul pe anul 2011 referitor la consumul de energie și amprenta de carbon a companiei și își propune ca obiectiv pentru 2015 alimentarea platformei cu energie regenerabilă în proporție de 25%. Acest lucru reprezintă un prag important pentru companie, al cărui scop final este alimentarea numai din energie curată, regenerabilă.  

Acest anunț arată că Facebook este hotărâtă și vrea ca lumea – inclusiv toți cei care au ajutat la schimbarea din cadrul companiei – să-i urmărească progresul.

 Logo Facebook regenerabile

Din păcate, nivelul de transparență prezentat de Facebook acum este rar printre companiile care se întrec în a construi lumea online, unde unele dintre cele mai mari companii din spatele cloud-ului, cum ar fi Amazon, refuză să ofere orice informații referitoare la sursele de energie pe care le folosesc.

Facebook nu va putea să renunțe la cărbune peste noapte, și surse poluante intră  în mixul energetic pentru centrele de date din Oregon și Carolina de Nord, ceea ce înseamnă că amprenta de carbon va crește inițial.

Obiectivul Facebook de a se alimenta cu energie regenerabilă în proporție de 25% până în 2015 pare modest la început și reflectă provocarea pe care compania și-o asumă în încercarea de a găsi o sursă curată de energie de la utilitățile locale pentru acele două centre de date.

Cu toate acestea, politica Facebook prevede prioritizarea energiei curate pentru noile centre de date, iar acest lucru va ajuta la îndeplinirea și ulterior la depășirea obiectivului. Alte companii care vor un cloud curat ar trebui să își ia un angajament similar.

Facebook a mai promis să solicite companiilor de utilități care îi vând energie să caute surse mai curate; acesta este un model de lidership pe care companiile de IT vor trebui să îl adopte pentru a crea un cloud curat.

O mai mare transparență din partea Facebook și a altor companii este critică pentru a asigura o creștere a tehnologiei cloud alimentată de surse curate de energie.

Amprenta energetică agregată deja este pe locul cinci în termeni de cerere energetică și estimările indică o creștere de trei sau patru ori a acesteia în viitorul apropiat.

Această cerere poate fi generatorul unei economii globale curate din punct de vedere energetic, însă mai întâi și alte companii trebuie să se alăture Facebook în acceptarea acestei provocări, de a trece pe energie regenerabilă.

Postare pe blog de David Pomerantz, media officer