Germania vrea să folosească minele dezafectate pentru a stoca energia eoliană

Comunicat de presă - iunie 19, 2011
Landul german Saxonia Inferioară vrea să refolosească vechi mine abandonate din zona munţilor Harz pentru a stoca puterea vântului.

Centrale eoliene în Spania. În 2010, energia regenerabilă a furnizat 35% din totalul energiei generate în Spania - cel mai mare procent realizat vreodată, în ciuda faptului că și consumul de energie a fost mai mare decât în 2009.

Landul german Saxonia Inferioară vrea să refolosească vechi mine abandonate din zona munţilor Harz pentru a stoca puterea vântului. Ideea a atras atât sprijinul organizaţiilor pentru protecţia mediului, cât şi a foştilor mineri din zonă, cărora le place ideea ca acestea să fie un fel de "baterie verde".

"Tradiţia mineritului e atât de mare în regiunea Harz, astfel încât vor să vadă minele înapoi în uz, aşa că practic nu există critici ai proiectului", notează Marko Schmidt, inginer la Centrul de Cercetare în Energie, din Saxonia Inferioară, care a venit cu conceptul.

În fapt, germanii vor să folosească gravitaţia. Apa este pompată "la deal" într-un rezervor cu ajutorul energiei eoliene, atunci când aceasta este disponibilă şi vântul bate, după care apa este lăsată să curgă şi să învârtă turbine pentru a produce electricitate atunci când ţara rămâne fără vânturi.

Proiectul este asemănător oricărei alte centrale de acumulare prin pompaj, numai că e prima oară în lume când sunt folosite mine dezafectate şi totul este subteran. O centrală-pilot va fi construită în Bad Grund, în următorii 3-7 ani. Proiectul costă între 170 şi 200 de milioane de EURO. Va fi destul de mare pentru a furniza 400 MW de stocare la orice moment, destul cât să furnizeze curent la 400.000 de locuinţe pentru o zi.

Schmidt spune că mai sunt alte 100 de situri similare în Germania, care poti fi utilizate în acelaşi fel, doar adaptând infrastructura utilizată deja. O astfel de centrală rezolvă problema echilibrării sistemului energetic de către dispecerii naţionali.

Sursa: www.jurnalul.ro