Lansarea raportului Battle of the Grids

Comunicat de presă - ianuarie 18, 2011
Conflictul dintre energia regenerabilă şi cea tradiţională, pe bază de cărbune şi nucleară - pe cale să se amplifice.

Raportul „Battle of the Grids”

Bruxelles, 18 ianuarie 2011- Raportul lansat de Greenpeace demonstrează modul în care Europa poate face trecerea spre o reţea modernă de electricitate, dedicată aproape integral energiei „verzi”. Raportul este disponibil aici

Este pentru prima dată când publicul poate vedea cum arată o reţea inteligentă pentru Europa anului 2050. Realizat de către specialiştii Energynautics în consultanţă energetică, raportul a fost generat cu ajutorul tehnicilor de modelare extensivă. Acesta demonstrează cum managementul reţelei inteligente, împreună cu tehnologia controlului şi cu o reţea eficientă de distribuţie, pot asigura gestionarea sigură a diverselor forme de energie regenerabilă pentru care există cerere pe continent, chiar şi în perioadele cu condiţii meteorologice nefavorabile - soare puţin sau lipsa vântului.

Raportul Battle of the Grids prezintă ciocnirea dintre energia regenerabilă şi generatorii bazaţi pe cărbune şi reactoare nucleare. În timpul perioadelor de vârf, sursele regenerabile, care livrează energie curată şi aproape gratuită, au ajuns să fie deja forţate să facă loc centralelor pe cărbuni şi celor nucleare, astfel încât funcţionarea acestora din urmă să nu trebuiască întreruptă. Aceasta se întâmplă fiindcă energia solară şi eoliană este variabilă, în timp ce energia nucleară şi pe bază de cărbuni este constantă, dar inflexibilă. Flexibilitatea este deja un parametru foarte important, în viziunea de viitor a diverselor industrii şi a factorilor de decizie, în ecuaţia unui sistem energetic eficient din punct de vedere al costurilor.

Printre alte dezvăluiri interesante, raportul menţionează necesitatea de a elimina, până în 2030, 90% din centralele electrice pe bază de cărbuni şi nucleare existente astăzi, pentru a face loc unei capacităţi stabile şi eficiente, din care 68% să aparţină surselor regenerabile.

Potrivit lui Jan Vande Putte, coordonator al campaniei Greenpeace Internaţional pentru energie electrică, politicienii europeni ar trebui să renunţe la sprijinirea energiei pe bază de cărbune şi a celei nucleare, care împiedică tot mai mult trecerea spre un sistem energetic curat, modern şi eficient, pentru viitor. Anul trecut, mii de turbine eoliene au fost forţate să nu mai producă, pentru a permite producătorilor de energie pe cărbuni şi nucleară să-şi continue activitatea poluantă şi periculoasă.

Liderii Europei vor evalua opţiunile energetice ale continentului, în cadrul unui summit dedicat, la data de 4 februarie. Greenpeace le cere acestora să îşi retragă sprijinul politic şi să anuleze sprijinul financiar pentru energia pe bază de cărbune şi pentru cea nucleară, pentru a permite energiei regenerabile să-şi continue dezvoltarea rapidă.