Un drum fără energie nucleară: Germania a atins recordul mondial legat de energia solară

Articol principal - mai 31, 2012
Centralele solare ale Germaniei au atins vineri, 25 mai, un record de 22 gigawatti de energie electrică pe oră, echivalentul cu producţiei a 20 de centrale nucleare. Țara este deja un lider mondial în energie solară și speră să renunţe complet la energia nucleară până în 2022.

Energia solară transportată sâmbătă către rețeaua naţională a atins 50% din cota naţională a energiei, potrivit Directorul Institutului de Energie Regenerabila (IWR) din Muenster, în nord-estul Germaniei.

 „Nicio țară nu a produs până acum atâta energie fotovoltaică. Germania s-a apropiat de nivelul de 20 gigawatt (GW) de câteva ori în ultimele săptămâni. Dar aceasta a fost prima dată când am depăşit acest nivel”, a transmis Norbert Allnoch agenţiei de ştiri Reuters.

Guvernul german a decis să întoarcă spatele energiei nucleare după dezastrul de la Fukushima și și-a propus să elimine complet acest tip de energie până în 2022. Criticii au reacţionat negativ la aceasta iniţiativă, sceptici în ce priveşte faptul că sursele regenerabile ar putea satisface nevoile crescânde de energie electrică.

 „Acest record arată că Germania este capabilă să acopere o mare parte din necesarul său de energie electrică din surse solare. Arată de asemenea că Germania se poate descurca cu mai puţine centrale pe bază de cărbune, gaz de ardere și centrale nucleare,” a subliniat Allmoch.

Guvernul Merkel a investit sume mari de bani pentru restructurarea infrastructurii de energie a naţiunii și pentru renunţarea la energia atomică. Are aproape la fel de multe unităţi de energie solară ca și restul lumii la un loc iar procentual, 4% din necesarul  anual de electricitate este asigurat de energia solară.

Sursa: http://planetark.org/enviro-news/item/65507

Articol publicat cu sprijinul voluntarei noastre, Adriana