România: parcuri eoliene de 6 miliarde de euro

Comunicat de presă - aprilie 28, 2011
Potrivit Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, la începutul lunii aprilie deja 186 de proiecte pentru parcuri eoliene au primit aprobarea pentru conectarea la rețea. Dintre acestea, primele 20, cumulează peste 4.000 MW, echivalentul în capacitate a circa 5 reactoare ale centralei de la Cernavodă, şi înseamnă investiţii de circa 6,4 mld. euro.

Top 20 de proiecte eoliene ale momentului: din Dobrogea până în Moldova, cele mai mari parcuri de mori de vânt ar putea atrage peste 6 miliarde de euro. Sursa: Ziarul Financiar

Cumulat, cele 186 de parcuri eoliene ar avea o capacitate instalată de peste 7.000 MW. După ce un astfel de proiect primește contractul de conectare la rețeaua electrică, investitorii pot începe lucrările.

Cel mai mare parc eolian care a primit în prezent contractul de racordare la reţea este realizat de spaniolii de la Iber­drola, unul dintre cei mai mari jucători globali pe acest segment de producere a ener­giei verzi, care în România lu­crează alături de un dezvol­ta­tor local, Eolica Dobrogea. Par­cul pe care spa­niolii vor să-l facă are o capacitate de 600 MW şi va fi localizat în comuna do­brogeană Cogealac din judeţul Con­stanţa.

În topul primelor 20 de proiecte eoliene se mai află două parcuri începute de către Continental Wind Partners, dezvol­t[­torul american care a realizat cea mai mare tranzacţie până la această dată, vânzând un parc de 600 MW către cehii de la CEZ. Pe listă se mai află şi alte companii importante din sectorul energetic cum este cazul austriecilor de la Verbund, al italienilor de la Enel sau al grupului Energias de Portugal.

Ce s-a făcut până acum

Investiţiile realizate până în prezent în sectorul eolian arată că multe dintre proiectele avizate de Transelectrica au şanse reale de a se concretiza. Anul trecut, România a ocupat locul şapte în ceea ce priveşte capacitatea instalată în parcuri eoliene la nivel european, cu 448 MW, toţi în zona Dobrogei. Cu această capa­citate instalată, care este echi­va­lentul unor investiţii de circa 800 de milioane de euro, pot fi alimentate anual 400.000 de gospodării cu un consum mediu lunar de 200 kWh. Practic, energia verde a fost singurul domeniu din piaţa de profil care într-un an de criză a reuşit să atragă investiţii considerabile. Specialiştii din domeniu sunt însă de părere că în comparaţie cu anul trecut, anul acesta va fi unul şi mai bun.

Verde cu ce preţ

Potrivit Autori­tăţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), valoarea totală a schemei de promovare pentru susţinerea energiei verzi se ridică în perioada 2010-2020 la circa 10,5 miliarde de euro. Mai mult, dacă de anul acesta va începe să fie aplicată legea care susţine aceste investiţii, Legea 220/2008, facturile la electricitate ar putea creşte cu circa 5-7%, impactul urmând să fie cu atât mai mare cu cât acest gen de investiţii vor fi finalizate. Pe termen lung, după finalizarea schemelor de sprijin în mod normal preţul energiei ar trebui să scadă ţinând cont de faptul că resursa este lipsită de costuri pentru proiectele verzi. ”Preţul la consumatorii finali creşte cu doar 1,1% la fiecare 1.000 MW instalaţi în energie eoliană de exemplu. Pe termen lung, energia care are o componentă regenerabilă devine mai ieftină. Din 2013, România va începe să plătească pentru emisiile de carbon, iar având producţie de energie curată poate minimiza costul emisiilor de CO2", a spus Dana Duică, directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. În ciuda planurilor ambiţioase privind dezvoltarea acestui sector, piedica majoră care stă încă în calea multor investiţii este faptul că Legea 220/2008, prin care se stabileşte schema de sprijin pentru energiile verzi, nu este încă aplicabilă.

Cele mai recente estimări arată că în vara acestui an, documentul ar putea primi avizul Comisiei Europene. Altfel, Ro­mânia va sărbători cel de-al treilea an de neaplicare a unei legi în vigoare de care depind investiţii de miliarde de euro.

Sursa:  Ziarul Financiar