Comisia pentru energie a Parlamentului European aruncă un colac de salvare pieţei europene de carbon

Articol principal - februarie 19, 2013
Mai multe ONG-uri de mediu au salutat astăzi, 19 februarie, sprijinul manifestat de Comisia de Mediu pentru propunerea de reducere temporară a surplusului de certificate de emisii în cadrul schemei EU-ETS.

Această propunere, aşa-numitul backloading, este o primă măsură pentru redresarea pieţei europene de carbon, care, până la acest moment încă nu a reuşit să reducă nivelul poluării, din cauza preţurilor iraţional de mici ale certificatelor de emisii.

Joris den Blanken, director pentru politici climatice în cadrul Greenpeace, a declarat: Deşi favorabil, votul de astăzi nu ne oferă mari motive să sărbătorim. În caz fericit, va salva piaţa europeană de carbon de la redundanţă completă, însă mai este mult până ca piaţa de carbon să devină un mijloc eficient pentru înverzirea economiei europene. Propunerea de backloading ar putea încetini declinul preţului emisiilor, însă pentru a atinge cu-adevărat obiectivele europene asumate, este esenţială anularea permanentă de certificate şi stabilirea unor angajamente ambiţioase pentru orizontul anului 2030.”

Cu această ocazie, organizaţiile CAN Europe, Greenpeace şi WWF le solicită guvernelor europene, şi în particular celui german, să sprijine activ propunerea de backloading pentru redresarea ETS, astfel încât negocierile între Parlamentul European şi presedinţia irlandeză a Uniunii Europene să poată începe. Devenit funcţional, un sistem european de tranzacţionare a certificatelor de emisii va stimula inovaţia, va duce la crearea de locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, ne va putea detaşa de tot mai costisitorii combustibili fosili.