Cauzele schimbărilor climatice

Pagină - octombrie 19, 2009
Există un amplu acord ştiinţific privind strânsa relaţie dintre concentraţiile atmosferice ale gazelor cu efect de seră generate de activitatea umană şi schimbările observate recent asupra climei terestre.

Una dintre instituţiile care a semnalat acest lucru este Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC), grup finanţat de către Naţiunile Unite ce reuneşte aproximativ 3.000 de experţi în acest domeniu.

Aceste gaze se produc natural şi sunt fundamentale pentru viaţa pe Pământ; ele împiedică o parte din căldura solară să se întoarcă în spaţiu şi fără acest lucru lumea ar fi un loc rece şi arid. Dar când volumul acestor gaze este considerabil şi creşte continuu, provoacă temperaturi crescute artificial şi modifică clima.

Principala cauză a producerii în exces a gazelor cu efect de seră în atmosferă este procesul de industrializare iniţiat în urmă cu un secol şi jumătate şi în special, combustia petrolului, carbonului şi gazului pentru a produce energie, despăduririle şi unele metode de exploatare agricolă. Aceste activităţi au determinat creşteri impresionante şi rapide ale volumului gazelor cu efect de seră în atmosferă, mai ales ale dioxidului de carbon, metanului şi oxidului azotos.

Pentru a preveni schimbările climatice avem nevoie de reduceri drastice şi rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Sectorul cu cele mai multe posibilităţi de a reduce eficace emisiile sale este cel electric, prin economisire, eficienţă şi introducerea energiilor regenerabile în generarea electricităţii.

Din punct de vedere etic şi din perspectivă legală şi practică, responsabilitatea iniţială a reducerii emisiilor revine ţărilor industrializate, principalele cauzatoare ale schimbărilor climatice.