Carbonul nu este singurul vinovat pentru încălzirea globală

Articol principal - martie 21, 2012
Când toată atenţia forurilor internaţionale este concentrată pe reducerea emisiilor de CO2, este uşor să uiţi că nu doar carbonul încinge atmosfera planetei noastre. Deşi majoritatea dintre noi cunoaşte efectele nocive ale gazului metan, cauzate printre altele, de extracţia de cărbune şi gropile de gunoi, există un factor puţin cunoscut, care ameninţă să devină o cauză importantă a încălzirii globale.

HFC (hidrofluorocarburi) sunt gaze cu efect de seră de până la câteva mii de ori mai puternice decât CO2 . Deşi HFC nu rămân în atmosferă o perioadă la fel de lungă ca şi gazele CO2, ele pot înmagazina pe termen scurt, mult mai multă căldură decât acestea. Păstrând rata de creştere actuală, în utilizarea lor la sistemele frigorifice şi de aer condiţionat, ca înlocuitor pentru substanţe care distrug stratul de ozon (CFC şi HCFC), HFC ar putea reprezenta până în 2050, echivalentul a o treime din emisiile totale de carbon din lume.

            Timp de două decenii, oameni de ştiinţă şi Greenpeace au căutat alternative, iar în 1992 Greenpeace a dezvoltat şi a comercializat cu succes prima tehnologie nepoluantă de hidrocarburi pentru utilizare domestică, denumită „Greenfreeze”. Mai recent, Greenpeace a militat pentru măsurarea efectului real al impactului climatic al HFC pe o perioadă de 20 de ani (ciclul de viaţă a acestor gaze este de 21 de ani), în locul perioadei actuale de 100 de ani. Aceasta ar oferi o imagine mai clară asupra efectelor nocive pe termen scurt şi ar evidenţia importanţa unor măsuri de reducere a acestor gaze.

            Dar într-o industrie dominată de monopolul companiilor producătoare de chimicale, eliminarea tehnologiilor poluante este o sarcină grea. În ţările în curs de dezvoltare, cum ar fi India şi China, în care pieţele de desfacere pentru astfel de tehnologii devin tot mai mari, producătorii sistemelor frigorifice trebuie să aleagă acum, între HFC sau alternativele nepoluante.

            Ce ne rezervă viitorul în încercarea de a reduce HFC? Extinderea legislaţiei existente pentru a include aceste gaze nocive, ar elimina HFC, în acelaşi fel cum s-a întâmplat cu gazele poluante CFC (predecesoarele acestora). Campania a primit un impuls politic, atunci când Parlamentul European a adoptat recent o propunere de a reduce utilizarea de gaze HFC. Comisia Europeană evaluează în prezent regulamentul existent privind gazele HFC, iar rezultatele vor fi disponibile în 2012. De asemenea, în septembrie 2011, de Ziua Internaţională pentru Conservarea Stratului de Ozon, Secretarul General al ONU a cerut industriei să evite utilizarea HFC ori de câte ori este posibil. Trebuie să profităm de acest impuls şi să construim o voinţă politică, astfel aspiraţiile noastre nu vor rămâne doar vorbe în vânt.

Pentru a afla mai multe informaţii despre munca noastră şi impactul gazelor HFC, puteţi citi raportul nostru: „HFCs: a growing threat to the climate.”

Sursa

Articol realizat cu ajutorul voluntarului nostru, Dan