Amenințările climatice grave pe care trebuie să le evităm

Articol principal - ianuarie 29, 2013
În ceea ce privește prevenirea celor mai grave impacturi ale schimbărilor climatice, lumea se îndreaptă rapid către un punct fără întoarcere.

Industria combustibililor fosili nu ia deloc în considerare acest dezastru global în curs de desfășurare și planifică construirea a 14 noi proiecte masive pe bază de cărbune, petrol și gaze, care ar produce tot atâtea emisii de dioxid de carbon în 2020 cât SUA și ar întârzia cu mai mult de un deceniu demersurile împotriva schimbărilor climatice.

Continuarea pe acest traseu va face dificil – dacă nu imposibil –de prevenit impacturile catastrofale ale schimbărilor climatice. Costurile vor fi substanțiale. Miliarde cheltuite pentru a remedia distrugerile provocate de evenimente  climaterice extreme, suferință și moartea a zeci de milioane de oameni până în 2030.

Arderea cărbunelui, a petrolului și gazelor în cele 14 proiecte masive prezentate în acest raport ar împinge nivelul emisiilor până după momentul denumit de climatologi „bugetul de carbon”, cantitatea de CO2 adițional care nu trebuie depășită pentru a păstra sub control nivelul schimbărilor climatice.

Scenariul energetic bazat pe energie regenerabilă la nivel global, Energy [R]evolution, arată cum energia și mobilitatea pe care le promit aceste proiecte poluante ar putea fi furnizate fără emisiile și distrugerile amintite, nu doar mai repede, cât și la un cost mai scăzut. Viitorul energetic curat făcut posibil prin energia regenerabilă va deveni realitate doar dacă guvernele vor opri subvențiile acordate combustibililor fosili și vor susține energia regenerabilă.

Lumea se află într-adevăr într-un punct fără de întoarcere. Fie înlocuim cărbunele, petrolul și gazul cu energie regenerabilă, fie vom păși într-un viitor de nerecunoscut din cauza schimbărilor climatice.

Could not load latest updates from site: /romania/