Negocierile de la Doha s-au încheiat în defavoarea climei

Articol principal - decembrie 10, 2012
„Îi întrebăm astăzi pe politicienii prezenți la Doha: pe ce planetă sunteți? Clar nu pe planeta unde oamenii mor în urma furtunilor, inundațiilor și secetelor.”

Doha, 8 decembrie 2012 – Greenpeace a blamat astăzi politicienii în urma eșecului negocierilor climatice ONU de la Doha. Deși s-a ajuns la o a doua perioadă de extindere pentru protocolul de la Kyoto, acordul este atât de plin de scăpări încât are un efect nesemnificativ asupra emisiilor de carbon.

Kumi Naidoo, Director Executiv al Greenpeace International și prezent la negocieri, a făcut următoarea declarație:

Îi întrebăm astăzi pe politicienii prezenți la Doha: pe ce planetă sunteți? Clar nu pe planeta unde oamenii mor în urma furtunilor, inundațiilor și secetelor. Nu pe planeta unde energia regenerabilă se dezvoltă rapid și din ce în ce mai multe constrângeri apar în folosirea combustibililor poluanți precum cărbunele. Se aștepta ca negocierile de la  Doha să fie modeste însă nu au reușit să îndeplinească nici cea mai scăzută dintre așteptări.

Unde este acțiunea urgentă? Ritmul progresului este glacial. Inabilitatea guvernelor de a ajunge la un punct comun pentru a combate o amenințare comună este inexplicabilă și inacceptabilă. Se pare că guvernele pun interesul național pe termen scurt înaintea supraviețuirii globale pe termen lung.”

Referitor la comportamentul anumitor guverne, el a adăugat:

De data aceasta, Europa – văzută de obicei ca lider în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, are acum mâinile murdare. Din cauza unei lipse colective de curaj politic, guvernele europene au ales să ia partea Poloniei, care a cerut dreptul de a păstra creditele de emisii primite în anii 90. Europa a refuzat și să stabilească un obiectiv de peste 20% a reducerii emisiilor de gaze de seră, care abia dacă ar reduce nivelul actual de  emisii. Singura licărire de comportament responsabil din partea europenilor a venit din partea câtorva țări care au promis finanțări. Europa are mult drum de parcurs dacă vrea să își recapete credibilitatea în ceea ce privește lupta pentru climă.”

Statele Unite rămân în afara Protocolului de la Kyoto, iar delegația care a venit la Doha s-a lansat imediat în blocarea progresului pe toate fronturile. În ciuda dezastrului provocat de super-furtuna Sandy și a sondajelor care arată sprijin majoritar pentru politici climatice, echipa lui Obama nu arată îmbunătățiri față de celelalte negocieri. Cât timp subvențiile pentru combustibilii fosili depășesc sprijinul pentru reducerea emisiilor de carbon, moștenirea președintelui Obama s-ar putea dovedi mai slabă decât a predecesorului său.

Economiile emergente, cum ar fi China, India, Africa de Sud și Brazilia ar trebui să facă un pas în față și să își asume un rol mai progresiv în consolidarea unui acord climatic pentru 2015, cât și pentru stabilirea de obiective mai ambițioase înainte de 2020.”

Guvernele ar putea lua exemplu de la Republica Dominicană, care, în ciuda faptului că au o fracțiune din bogăția țărilor industrializate s-au angajat la Doha să scadă emisiile de gaze cu efect de seră cu 25% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, măsură care va fi implementată necondiționat, din fonduri proprii.

În ziua în care s-au încheiat negocierile, Greenpeace a anunțat că vasul său, M/Y Esperanza pleacă din portul Manila pentru a ajuta în criza umanitară din Mindanao, anulându-și planurile locale din campania pentru protejarea oceanelor pentru a ajuta la  transportarea proviziilor de urgență și a colabora cu agențiile locale de intervenție. Este genul de solidaritate care ar trebui să domine negocierile climatice de la Doha în vremuri de criză și nu discuții inutile, pasivitate și vorbe goale.”