Clădirile din sticlă ar putea deveni gigantice centrale fotovoltaice, cu ajutorul noilor panouri solare transparente

Pagină - septembrie 5, 2014
Poate că există alte variante mai bune de a mai „stoarce” câţiva amperi din învelişul exterior al clădirilor...

Producerea energiei solare și conectarea echipamentelor la rețea se potrivește foarte bine cu zonele suburbane, cu densitate mică a populației; panourile pot fi instalate pe clădiri, de preferat în zone fără copaci care să nu blocheze soarele. Nu e de mirare că acum dezvoltatorii imobiliari iau în considerare acest sistem şi îl proiectează în casele pe care le vând.

În oraşele mari cu clădiri înalte, suprafaţa acoperişurilor disponibilă pentru panouri solare este destul de mică.

De aceea, acest nou sistem de colectare al energiei solare, dezvoltat la Universitatea din Michigan este atât de interesant. E total transparent şi poate fi integrat în geamuri.

Au mai fost încercări de a acoperi geamurile cu celule fotovoltaice, dar acestea au tendinţa de a schimba culoarea sau transparenţa sticlei.

Richard Lunt de la Universitatea din Michigan, asistent profesor inginerie chimică, spunea în Science Daily: „Nimeni nu doreşte să locuiască în spatele unor geamuri colorate. Geamurile colorate sunt pentru alte locaţii, discoteci, spre exemplu. Noi vrem să dezvoltăm un produs în care chiar stratul activ, luminiscent, este transparent.”

Este interesant faptul că fotovoltaicele nu sunt, de fapt, pe sticlă. Dar concentratoarele solare luminiscente (LSC) deviază lungimi de undă invizibile pentru ochiul uman, prin ghiduri de undă către ferestre, unde se află fotocelulele. Este ca o poartă transparentă care permite pătrunderea luminii în timp ce restul undelor sunt deviate spre marginile ferestrelor. (Cel puţin asta reiese din patentul invenţiei). 

Există însă o serie de probleme.

Pentru că redirecţionează numai o parte a  spectrului şi există pierderi în acest proces, procesul nu este foarte eficient (în prezent aproximativ 1% eficiență). Complet optimizat, s-ar putea ajunge la 5%.

Potrivit lui Zach Shahan de la Clean Technica, panourile solare convenţionale montate pe acoperişuri au o eficiență de până la 20% ajungând chiar la 40%. Deci, folosind acest sistem în locul ferestrelor convenţionale nu este la fel de eficace că panourile solare opace convenţionale care şi-aşa nu sunt optimizate pentru unghiurile solare. 

Ferestrele obişnuite sunt deja colectoare solare. Şi cum într-o clădire, cea mai mare parte din energia electrică este consumată de instalaţia de aer condiţionat, am putea diminua consumul reducând cantitatea de sticlă pe o clădire în loc să utilizăm energia generată de aceste ferestre. Ele sunt interesante ca şi idee, dar mai bine am transforma panourile opace şi spaţiul dintre ferestre în colectoare solare eficiente şi mai bine am reduce cantitatea de sticlă folosită. În primul rând, să construim clădiri cu cât mai puţină sticlă şi în al doilea rând să găsim variante de a scoate şi mai multă energie din panourile opace.

Mă îngrijorează însă faptul că arhitecţii vor continua să construiască turnuri de sticlă motivând că sunt generatoare solare şi nu vor construi clădiri cu pereţi obişnuiţi.

Articol de Lloyd Alter, Treehugger

Sursa: http://www.treehugger.com/solar-technology/architects-rejoice-your-all-glass-towers-could-become-giant-transparent-solar-cells.html