6 mituri despre energia regenerabilă

Pagină - august 27, 2014
Dovada este aici: energia regenerabilă este viabilă, de încredere și gata de acțiune – tot ce lipsește este voința politică pentru a începe o [R]evoluție energetică în România.

Pe această pagină am grupat unele dintre cele mai des întâlnite mituri despre energia regenerabilă și am explicat de ce sunt mituri – afirmații care nu au o bază reală.
Deși noi am demontat aici miturile, avem nevoie de tine să continui, dincolo de această pagină.

Te rugăm să distribui masiv, pe twitter, Facebook și să discuți despre asta cu prietenii.

Și acum, la treabă!

 

Mitul nr. 1 - Energia regenerabilă este prea costisitoare

 

În acest moment, energia regenerabilă este deja, de fapt, mai ieftină decât energia obținută din arderea cărbunelui sau energia nucleră. De exemplu, un kilowatt de electricitate produsă de noile termocentrale ale companiei Eskom, în Africa, va costa aproximativ 97 de cenți, în timp ce un kilowatt de electricitate din surse regenerabile va costa doar 89 de cenți. Sursa.

Mai mult, pentru energie solară și eoliană nu există costuri de input. Deci, de exemplu, în timp ce pentru o termocentrală pe cărbune trebuie să cumperi cărbune pentru a genera electricitatea (iar extragerea minieră a cărbunelui are costuri de mediu masive),  energia soarelui și a vântului sunt gratuite, nu presupun astfel de costuri.

Costurile ascunse ale cărbunelui și energiei nucleare

Lăsând la o parte prețul pieței, energia din cărbune și energia nucleară au uriașe costuri ascunse care nu sunt incluse în prețul pe care fiecare dintre noi îl plătim pentru electricitate.

De exemplu, compania Enel ar fi urmat să construiască la Galați o termocentrală care să ardă huilă din import. Potrivit estimărilor, centrala ar fi urmat să provoace pagube pentru societate de 235 de milioane de euro anual, timp de 40 de ani. Este vorba de costuri cu poluarea, impactul asupra sănătății umane și impactul asupra mediului. Aceste costuri nu sunt pomenite atunci când se calculează prețul energiei din cărbune, însă asta nu le face mai puțin reale!

 

Mitul nr. 2: Energia regenerabilă încă e ceva științifico-fantastic

 

Energia regenerabilă deja este folosită pe scară largă în numeroase țări din lume.

  • Germania, cea mai puternică economie din Europa, deja obține peste 25% din electricitate din surse regenerabile și își propune ca acest procent să ajungă la 80% până în 2050.- Sursa
  • In 2012 China a generat 104 miliarde de kilowatti/oră de electricitate din energie solară și eoliană (sursa – notă – pagina este în chineză, folosiți un instrument de tradus)
  • În prima parte a anului 2013, Portugalia a generat peste 70% din electricitate din surse regenerabile .Sursa
  • Romania ocupă locul 13 în topul celor mai atractive țări pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă. Sursa. Cu tehnologia disponibilă azi, până în 2050, România își poate asigura 84% din necesarul energetic din surse regenerabile. Sursa

Mitul nr 3 – Energia regenerabilă nu poate furniza 24/7

 

Cheia obținerii unui flux constant de electricitate din energie regenerabilă este să folosești un mix de surse: energie solară și eoliană, gaze naturale și plante cu digestie anaerobă. Având un mix de surse răspândite pe o suprafață întinsă, putem asigura o sursă constantă de energie.

Dacă apune soarele, producția de energie eoliană crește, în general, iar dacă vântul e mai slab într-o regiune, va bate mai puternic în alta. În timpul perioadelor de vârf, biogazul și gazele naturale pot suplimenta oferta de energie și pot fi folosite pentru a acoperi cererile bruște, de vârf.

 

Mitul nr. 4 – Rețeaua energetică nu poate prelua energia regenerabilă

 

Adevărul este că rețeaua energetică a țării – sistemul care conectează centralele electrice de consumatori – trebuie înnoită, indiferent de sursa de energie. Ar fi mult mai eficient să se treacă la un sistem de rețea inteligentă (smart grid) decât să se irosească bani pe un sistem vechi, care va genera mai departe probleme. Este o situație similară cu a avea de ales între a repara un video-player vechi sau a cumpăra cun DVD player nou.

În prezent, spre deosebire de multe alte state europene, în România este preluată în rețea, cu prioritate energia produsă din arderea cărbunelui și cea nucleară. Află aici mai multe informații despre cum statul sprijină abuziv industria cărbunelui.

Ce este o rețea inteligentă?

Rețeaua inteligentă este un sistem care poate conecta (și poate face schimbul) un anumit număr de surse de energie (solară, eoliană, etc), în multe locuri diferite, pentru a furniza un flux constant de electricitate către utilizatori. Permite astfel, crearea unei rețele de situri care produc electricitate care sunt răspândite pe o zonă întinsă. Deci, de exemplu,  ți-ar permite să îți pui panouri solare pe casă și să transmiți în rețea energia produsă în plus. Acesta este unul din factorii care face rețeaua „inteligentă”: componentele pot „vorbi” și se pot „asculta” între ele, ceea ce face ca oferta energetică să fie mult mai flexibilă și eficientă.

Mitul nr. 5 – Energia regenerabilă dăunează mediului înconjurător

 

Păsările și liliecii – un argument des întâlnit împotriva parcurilor eoliene este că acestea omoară păsările și liliecii. Cu toate acestea, dacă înainte de a se construi, se realizează evaluarea impactului asupra mediului și se analizează culoarele de migrație, acest impact este cu mult redus.

De asemenea, în timp ce ar trebui luate măsuri pentru reducerea la minim a impactului, problema ar trebui analizată și în contextul în care și alte proiecte afectează păsările. Centralele pe cărbune și energie nucleară afectează mult mai mult păsările, la fel și liniile de tensiune, pisicile domestice și automobilele. Sursa.

Zgomotul: Studiile arată că reclamațiile privind zgomotul, mai ales cele legate de parcurile eoliene, adesea nu au nicio legătură cu zgomotul propriu-zis. În majoritatea cazurilor s-a descoperit că oamenii se opuneau parcurilor eoliene din motive estetice – care ar putea fi aceleași pentur centrale pe cărbune sau centrale nucleare. S-a descoperit și că reclamațiile cu privire la „zgomot” s-au diminuat rapid atunci când comunitățile locale au început să primească venituri de pe urma proiectelor de energie regenerabilă din zonele respective.

Folosirea terenurilor: Terenul folosit pentru proiectele de energie regenerabilă, precum parcurile eoliene încă poate fi folosit pentru agricutură și pășunat. Experiența internațională arată că vitele nu sunt deloc afectate de prezența parcurilor eoliene și adesea merg să pască pănă la baza turbinelor eoliene.

 

Amprenta ecologică a instalațiior pentru energie verde: Spre deosebire de cărbune și energie nucleară, energia regenerabilă își achită amprenta de carbon relativ repede. În funcție de unde sunt fabricate, panourile solare își pot anula amprenta de carbon în aproximativ patru ani.

 

 

Mitul nr. 6: Greenpeace vrea să oprească AZI toate centralele pe cărbune și centralele nucleare

 

[R]evoluția Energetică este despre o tranziție graduală spre energie regenerabilă, este un model pe care România îl poate folosi pentru a-și reduce, în timp, dependența de cărbune și energie nucleară, investind în același timp din ce în ce mai mult în energie regenerabilă și aplicând măsuri de eficiență energetică.

Se poate trece la energie regenerabilă, în timp, iar asta implică urmarea a trei etape:

Creșterea eficienței energetice: este vorba despre a folosi mai inteligent energia, astfel încât să facem mai multe cu mai puțină electricitate.

Investiții în proiecte de energie regenerabilă și creșterea acestor investiții de-a lungul timpului.

Stoparea investițiilor în noi centrale pe cărbune și în atomocentrale, în același timp oprind treptat termocentralele pe măsură ce acestea ajung la limita duratei de funcționare.