Apă potabilă pentru Submaidane

Anul trecut, înainte de Crăciun, o avarie la instalațiile de transport și stocare a cenușii aparținând termocentralei Turceni a dus la inundarea a 10 gospodării din cartierul Submaidane, Turceni și a 15 hectare de terenuri agricole.

Cenușa astfel ajunsă în gospodării a depășit 1,5 metri înălțime și a distrus grădinile, curțile și fântânile oamenilor. Inundația a acoperit terenurile agricole și solarele cu legume, iar întreaga zonă a devenit de nerecunoscut, ca după o apocalipsă.

Astfel, undeva în țară, oamenii loviți de năpastă treceau iarna în condiții greu de închipuit, fără să știe dacă viața lor va mai reveni vreodata la normal – aveau doar niște promisiuni din partea poluatorului, Complexul Energetic Oltenia.

Ce nu știau locuitorii însă - compania urma să tergiverseze absurd de mult procedurile de achiziție pentru lucrările de ecologizare, demarând activitățile cu o întârziere de aproape 10 luni.

Odată inundate cu cenușă de la termocentrală, fântânile din zona afectată au devenit de nefolosit,  prin urmare, în prezent oamenii nu au acces la o sursă de apă potabilă, o resursă atât de prețioasă în orice gospodărie.

Spre disperarea celor afectați, termenul pentru lucrările de remediere a fost amânat până în luna februarie 2015. Localnicii povestesc dezamăgiți cum utilajele firmei care a câștigat licitația au venit în septembrie, au lucrat timp de patru zile, apoi s-au făcut nevăzute, lucrările rămânând suspendate.

Ce facem noi

Deși a trecut un an de la accident, autoritățile locale și Complexul Energetic Oltenia nu sunt în stare să le ofere oamenilor nici măcar o soluție intermediară pentru procurarea apei.

Fiindcă împreună cu Bankwatch România vrem ca locuitorii din Submaidane să aibă din nou apă de băut, înainte de venirea iernii, ne-am asociat într-o campanie de strângere de fonduri pentru a echipa gospodăriile cele mai afectate cu filtre de apă. Un astfel de echipament a fost deja instalat în una dintre gospodăriile grav afectate și și-a dovedit eficiența, testele realizate arătând îmbunătățirea calității apei, prin decontaminarea microbiologică, precum și reducerea concentrațiilor de aluminiu, nitrați etc.

Ce vrem să obținem

Vrem să echipăm 9 gospodării din Submaidane cu filtre de apă care să elimine substanțele periculoase, pentru ca apa să fie sigură de băut.

Pentru cumpărarea acestor filtre avem nevoie de 13.500 lei sau 3.000 EUR.

Până acum am strâns 232 EUR. 

Avem nevoie de sprijinul tău

Distribuie apelul: prin email, Facebook, Twitter (vezi meniul din stânga)

Urmărește campania Fara carbune 

Donează – orice sumă, cât de mică, este de foarte mare ajutor

Persoane fizice

Online - folosește meniul din dreapta

sau direct în contul

RO17 BACX 0000 0001 2645 6001 – cont în lei al organizației Greenpeace CEE România, deschis la Unicredit Țiriac, Sucursala Unirii. Cod fiscal: 22747989

Persoane juridice

RO50 RZBR 0000 0600 1516 7189 – cont în lei al Asociației Bankwatch România, deschis la Raiffeisen Bank, Agenția Uverturii. Cod fiscal: 30796869

Vezi alte modalități de susținere a campaniei

 

Subiecte