10 lucruri pe care le poți face pentru a avea Sărbători mai „verzi”

Pagină - decembrie 20, 2015
Se aproprie sărbătorile, și mulți dintre voi probabil aveți deja cadourile, decorațiunile și mâncărurile preferate gata pregătite.

Sărbători Fericite și un An Nou Fericit!

Majoritatea dintre noi ne transformăm în super-consumatori în această perioadă, grăbindu-ne spre magazine fără să luăm prea mult în considerare impactul ecologic al cumpărăturilor noastre. Cu puțină inspirație și informație – poți sărbători cu stil în timp ce îți menții un impact minim asupra mediului. 

Iată o listă cu cele mai bune idei pentru a vă fi de folos. Puteți alege între opțiuni light green și deep green, și linkuri către alte informații utile.

1) Bradul de Crăciun – natural sau artificial?

Pentru această întrebare nu există un răspuns simplu. Mulți oameni cred că e rău să cumperi un brad natural însă unii provin din surse sustenabile și sunt crescuți fără pesticide și îngrășăminte dăunătoare. Ai putea găsi și un brad artificial produs fără materiale pentru a căror fabricare este nevoie de multă energie și plastic dăunător, precum PVC, brazi care pot fi folosiți timp de 15 ani, sau mai mult. Așa că decide ce se potrivește mai bine pentru tine și  găsește o variantă mai prietenoasă cu planeta. 
Light green: Cumpără un brad natural în ghiveci (nu trebuie să fie un brad tipic de Crăciun) pe care îl poți planta în grădină, sau găsește un brad dintr-o sursă sustenabilă, iar după ce l-ai folosit, predă-l unui program de reciclare a lemnului.

Deep green: Nu cumpăra deloc un brad și pune-ți ornamentele pe altceva (la șemineu, în jurul ferestrelor)

2) Evită să zbori cu avionul și călătorește cu cât mai puține bagaje

Călătorirea cu avionul este ceva ce fiecare dintre noi ar trebui să evite, în orice moment al anului, pentru că are un impact foarte mare asupra climei. Însă mai ales în timpul sărbătorilor acest lucru este foarte greu pentru că multe familii trăiesc acum la distanțe mari. Dacă acum chiar trebuie să iei avionul, încearcă să călătorești prin orice alt mijloc restul anului.

Light green: Folosește mijloacele de transport public atunci când este posibil. Dacă renunți la mașina personală pe timpul sărbătorilor nu faci doar un bine planetei, îți faci ție un bine. Nimeni nu  va trebui să fie șoferul după o petrecere dacă mergeți cu metroul iar dacă acolo unde te afli este polei, probabil vei dori oricum să eviți să mergi cu mașina.  Dacă nu prinzi ultimul metrou poate aranjezi să poți sta peste noapte. 

Deep green: Stai acasă și evită să călătorești. Mergi pe jos cât poți de mult și bucură-te de o viață mai relaxată și mai liniștită de sărbători.

3) Mănâncă mai puțină carne și cumpără alimente produse local

Dacă gătești pentru sărbători ia în considerare amprenta de carbon a alimentelor.

Light green: Cumpără legume de la cel mai apropiat magazin sau de la piață. Pune mai multe legume pe masă și servește mai puțină carne, dar organică și produsă pe plan local.

Deep green: Sărbătorește cu mâncare vegetariană, fără carne și cu puține lactate. Dacă simți nevoia unei provocări încearcă să devii vegan! 
Sfat: Poți pregăti feluri de mâncare grozave din resturi. Iată câteva rețete online de la bucătari britanici celebri.

4) Fii creativ cu ornamentele

Light green: Poți  refolosi ornamentele de la an la an, așa că împachetează-le cu grijă pe toate și depozitează-le într-un loc sigur. Dacă ai nevoie de mai multe, anul acesta încearcă să le confecționezi chiar tu. Intră aici și urmărește ghidul de la Recycle Now pentru decorațiuni făcute acasă.

Deep Green: Folosește elemente naturale, precum conurile de brad sau de pin, frunze uscate, bețe de scorțișoară legate cu fundă, portocale uscate.

5) Luminițe și lumânări

Light green: Dacă nu ai făcut asta deja, e timpul să înlocuiești beculețele de pom obișnuite cu LED-uri. Acestea folosesc mult mai puțină energie și rezistă mai mult. Dacă încă nu vrei să arunci beculețele vechi le poți folosi mai puțin: stinge-le când nu ești acasă sau în preajma lor. Lumânările din parafină sunt făcute din reziduuri petroliere, și nu sunt bune nici pentru sănătatea ta, nici pentru mediu. Lumânările pe bază de soia, ceară de albine sau cele vegetale sunt mult mai bune pentru că sunt biodegradabile, nu scot fum și sunt mult mai eco.

Deep green: Dă o petrecere cu floricele de porumb și înșiră pe ață floricele de porumb organic, pentru a-ți orna pomul, în loc să pui luminițe. Poți să prepari floricele de diferite culori, folosind coloranți alimentari naturali. Este mult mai distractiv să prepari suficiente floricele de mâncat pe lângă cele decorative. Unul dintre suporterii noștri de pe Twitter a sugerat luminițe solare de exterior!

6) Felicitări de sezon

Conform tradiției, oamenii își urează unii altora un Crăciun Fericit! trimițând felicitări și cărți poștale. Asta înseamnă, de obicei, multă hârtie albită cu clor, cerneală toxică și deșeuri.

Light green: Folosește felicitări imprimate pe hârtie reciclată cu cerneluri naturale, sau confecționează-le chiar tu!  
Deep green: Economisește bani și trimite o felicitare electronică sau pune mâna pe telefon!

7) Jocuri

Închide consola de jocuri și descarcă jocul nou, gratuit „Deepsea Desperation” pentru a-l jucaîmpreună cu prietenii și familia. Este distractiv și mult mai convenabil decât să cumperi cel mai nou board game pe care, probabil, îl vei juca o singură dată și apoi doar va aduna praful. Poți imprima acest joc pe hârtie reciclată pentru a-l dărui prietenilor, în loc de felicitare de Crăciun.

8) Economisește energie

Light green: Fă-ți cadou, ție și familiei, niște pijamale călduroase. Poartă puloverul tricotat de mătușa ta și apoi setează centrala cu o treaptă mai jos. Verifică izolația casei și nivelul de umiditate. 
Deep green: Mergi la culcare cu o sticlă de apă caldă și o  plapumă de iarnă și oprește căldura pe timpul nopții. Caută o modalitate de a te racorda la un furnizor de energie regenerabilă.

9) Cadourile

Sunt atâtea posibilități de a oferi cadouri ecologice! Iată câteva dintre preferatele noastre, inclusiv din oferta Greenpeace:

Light green: Cumpără cadouri care oferă și celorlalți posibilitatea de a fi eco. Echipamente pentru compostat, unelte de grădinărit, plante și semințe locale, produse organice de îngrijire corporală, carte de rețete vegetariene, un ghid de vacanță pentru țara sau regiunea ta. Oferă obiecte eficiente energetic precum becuri CFL sau LED (găsește unele atractive pentru a demonstra oamenilor că acest tip de becuri poate produce aceeași lumină caldă și aceeași atmosferă precum becurile cu incandescență!). Comandă niște produse de la Greenpeace pentru prietenii tăi! 
Deep green: Parcurge-ți biblioteca și fă cadou o carte pe care probabil nu ai mai citi-o din nou. Mai bine dăruiește o carte care te-a inspirat să ai mai multă grijă față de mediul înconjurător. Oferă unui prieten un abonament la o revistă de mediu. Donează din partea cuiva pentru Rainbow Warrior 3 și fă un certificat personal pentruel/ea. Oferă un cadou dublu, prin Oxfam.

10) Cadoul e gata!

Poți folosi materiale atractive și funde pentru a împacheta cadourile și apoi le poți refolosi dar dacă vrei să produci cât mai puține deșeuri – e greu să împachetezi un cadou fără să folosești ceva lipicios. Orice ai folosi – încearcă să îl refolosești și la anul.

Light green: Dacă vrei să păstrezi sunetul cadourilor despachetate – folosește hârtie de împachetat reciclată. Pungile de cadouri pot fi refolosite de către cei cărora le dăruiești. 
Deep green: Folosește materiale textile, eșarfe sau ziare, în mod creativ!

Mulțumim celor care ne-au trimis sugestii!

Sărbători Fericite, și cât mai verzi! Spre deosebire de Kermit – noi credem că este relativ ușor.

Subiecte