În bucătărie

Pagină - mai 27, 2010
Dacă ai citit vreodată ambalajele produselor de curăţat, probabil că ai dat peste nişte denumiri pe care nu le-ai recunoscut.

Există mari şanse ca cele al căror nume e de nepronunţat să fie dăunătoare mediului. Îţi sugerăm să le înlocuieşti cu aceste substanţe, ce pot fi făcute acasă.

În bucătăria ta sunt multe elemente care contribuie la probleme de mediu, cum ar fi consumul de energie, deșeurile, substanțele toxice și ingineria genetică. Iată câteva sfaturi pentru un stil de viață sănătos și un mediu mai curat.

Electrocasnicele

Frigiderul folosește mai multă energie decât orice alt echipament electrocasnic din casă, dar sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru amenține un consum minim de energie:

· Temperatura din frigider ar trebui ținută la 3-5 °C iar din congelator, între -17 și -15°C.

· Încearcă să deschizi cât mai rar ușa frigiderului și să o ții deschisă pentru puțin timp, pentru a economisi energie.

· Nu instala frigiderul într-un loc călduros – lângă un aparat de încălzit sau în soare direct.

· Pentru o funcționare optimă, curăță spiralele condensatorului de pe spatele sau de pe fundul frigiderului cel puțin o dată pe an.

· Menține curată marginea cauciucată a ușii frigiderului, pentru o izolare optimă.

Ar mai trebui să:

· Verifici și să compari nivelul de consum energetic înainte să cumperi electrocasnice mari. Acestea îți indică exact câți kWh consumă lunar.

·  Folosește fierbătoare electrice pentru a fierbe apa, acestea folosesc jumătate din energia necesară pentru a fierbe apă pe aragaz.

· Gătește alimentele în vase de sticlă, acestea sunt mai rapide decât tigăile de metal. Fundul oalei sau cratiței ar trebui să fie de aceeași dimensiune ca ochiul aragazului pentru a folosi o cantitate minimă de energie.

· Folosește vasele de gătit sub presiune care au nevoie de puțină energie și care sunt cele mai bune pentru gătit alimente care „stau la baza lanțului trofic”.

· Nu irosi energia pentru preîncălzirea cuptorului, majoritatea cuptoarelor nu necesită acest lucru. Pentru prăjituri și pateuri, o preîncălzire de 10 minute este suficientă. Este bine și să stingi cuptorul cu 15 minute mai înainte în cazul fripturilor sau tocanelor – căldura care rămâne în cuptor este suficientă pentru o coacere completă.

· Micșorează focul după ce fierbe apa. Apa care fierbe ușor are aceeași temperatură ca apacare fierbe bolborosind.

· Apa va fierbe mai repede dacă oala are capac.

·Gătirea alimentelor congelate necesită mai multă energie – dezgheață-le mai întâi.

Alimente

· Consumă mai multe alimente care stau la baza lanțului trofic – producerea fructelor  și legumelor necesită mult mai puțină energie decât producția de carne.

· Dacă totuși consumi carne, cumpără produse din ferme ecologice, de la animale crescute organic. Asigură-te că animalele (porci, găini, etc.) au trăit în condiții decente și au fost hrănite fără furaje tratate. Aceste informații trebuie să existe pe ambalaj.  

· Dacă ai posibilitatea, cultivă-ți singur legumele, fructele și ierburile aromatice fără a folosi pesticide.  

· Dacă mănânci fructe și legume crescute organic, nu doar ajuți la reducerea cantității de pesticide eliberate în mediu, ci îți ajuți și sănătatea ta, a fermierilor și acelor care manipulează alimentele. Verifică eticheta „produs certificat organic”.

· Consumă fructe și legume specifice regiunii tale, care sunt mai proaspete și mai puținp robabil să fie ceruite.

· Elimină grăsimea în exces din carne și evită consumul de lactate grase. Multe din substanțele chimice eliminate în mediu sunt depozitate în grăsimea animalelor.

· Evită să depozitezi alimentele în ambalaje de plastic. Folosește containere de sticlă pentru păstrarea alimentelor în frigider, dar ai grijă, nu toate recipientele de sticlă pot fi și înghețate.

· Dacă folosești plasticul pentru a ambala alimentele, folosește recipiente speciale pentru acest lucru.

· Nu pune niciodată mâncarea la cuptorul cu microunde într-un recipient de plastic. Chiar și plasticul care este proiectat pentru stocarea alimentelor și pe care scrie că poate fi folosit pentru microunde poate să elibereze substanțe chimice în mâncare atunci când este încălzit.

· Dacă trebuie să împachetezi mâncarea în plastic, asigură-te că plasticul nu intră în contact direct cu alimentele și că plasticul respectiv nu este făcut din PVC sau vinil. 

Deșeurile

· Cumpără vrac. Este mai ieftin și se folosesc mai puține ambalaje.

·  Cumpără legumele neambalate în pungi de plastic.

·  Evită recipientele de plastic, acestea sunt făcute din diferite tipuri de plastic iar separarea și reciclarea lor este mai costisitoare.

·  Alege produsele în containere care se pot reumple sau refolosi.

· Caută produse făcute din materiale reciclate.

· Folosește șervete textile în loc de șervețele sau prosoape de hârtie.

Apa

·   Păstrează o sticlă cu apă rece în frigider – astfel nu va mai trebui să lași robinetul să curgă de fiecare dată când vrei un pahar cu apă rece.

·  Pune un castron cu apă în chiuvetă atunci când gătești, ca să-ți clătești repede mâinile  și să consumi mai puțină apă.

· Dacă trebuie să folosești o mașină de spălat vase, fă-o doar când mașina e plină de vase murdare și folosește setarea pentru spălare economică. Pentru a economisi energia, oprește mașina după ce clătește vasele și deschide ușa pentru ca acestea să se usuce singure, la aer.  

·  Nu lăsa apa să curgă atunci când speli vasele. 

Subiecte