»DANES ŠE V VAŠIH ROKAH, KMALU ŽE V NAŠIH PLJUČIH« se je glasil napis na darilcih, ki smo jih danes predali poslancem. V Državni zbor smo odnesli vrečice z ogljem v opomin, da je vsak poslanski glas v prid poroštvu »težak« vsaj 1 milijon ton pokurjenega premoga – TEŠ 6 bo v obdobju obratovanja namreč pokuril več kot 90 milijonov ton premoga.

(C) Greenpeace/Ristič

  Poslanci bodo kmalu ponovno morali odločati glede državnega poroštva za TEŠ 6, vrednega 440 milijonov evrov. Nevladne organizacije, civilne iniciative, gibanja, politične stranke in posamezniki, združeni v iniciativi Ustavimo TEŠ 6, že nekaj tednov politične odločevalce pozivamo, naj sprejmejo šestmesečni moratorij ter v tem obdobju ustavijo vsa tekoča dela na objektu, etično razsodišče pa naj razsodi upravičenost projekta in  njegov vpliv na dobrobit ljudi, zaščito človekovih pravic, trajnostno ravnanje z okoljem in razvoj Slovenije.

 

Čas moratorija naj se torej izkoristi za to, da se objektivno pojasnijo odprta vprašanja glede projekta. S tem se bomo izognili tveganju in pred odločanjem o tako pomembni zadevi zahtevali jasne odgovore na ekonomska, okoljska in družbena vprašanja.

(c) Greenpeace/Ristič

(c) Greenpeace/Ristič

........ 

 

(c) Greenpeace/Ristič

 

(c) Greenpeace/Ristič