Greenpeace protestiral pri šestih premogovnih elektrarnah po vsej Poljski

Pričetek podnebne konference v Varšavi (COP19)

Sporočilo za javnost - november 10, 2013
Varšava/Ljubljana, 10. november 2013 – Pred začetkom podnebne konference ZN v Varšavi je Greenpeace vse do zgodnjega nedeljskega jutra na šest premogovnih elektrarn po vsej Poljski projiciral sporočila, ki pozivajo svetovne politike, naj postopno opustijo uporabo fosilnih goriv, ki povzročajo resno okoljsko škodo.

Po vsej Poljski so se prikazovala sporočila kot npr. »Podnebne spremembe se začenjajo tu!« in »Nevihte se začenjajo tu!«, ki so opozarjala, da so termoelektrarne na premog eden glavnih proizvajalcev emisij ogljikovega dioksida, ki so osrednji vzrok za podnebne spremembe, pa tudi katalizatorji podobnih orkanov, kot je nedavno pustošil po Filipinih.

Sporočila so bila prikazana v številnih jezikih.

Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeace International, je o konferenci COP19 povedal:

»Skrajni čas je, da politiki nehajo delati v prid interesom industrije fosilnih goriv. Čas je, da interese korporativnih ogljičnih profitov nehajo postavljati pred interese ljudi in planeta.«

Na četrto največjo premogovno termoelektrarno na svetu, Bełchatów, so projicirali sporočilo »Taljenje Arktike se začne tukaj!«, da bi pozornost svetovne javnosti preusmerili k izkoriščanju Arktike s strani industrije fosilnih goriv in da bi opozorili na pogumne Greenpeaceove aktiviste in novinarja, ki so zaradi miroljubnega protestiranja proti črpanju nafte na Arktiki in podnebnim spremembam že 53 dni priprti v Rusiji.

»S tem, ko v preteklosti niso uspeli doseči dogovora, so nas svetovni voditelji pustili odvisne od poguma navadnih ljudi, kot so Arktičnih 30, ki so za našo prihodnost zastavili svojo svobodo. Tragična ironija je, da oni sedijo v mrzlem ruskem zaporu, medtem ko ima industrija fosilnih goriv na konferenci, katere glavni cilj je zaščita podnebja, neomejen dostop do politikov,« dodaja Naidoo.

Poleg tega poljska vlada– na Poljskem 90 % gospodarstva temelji na fosilnih gorivih – blokira prizadevanja EU za konkretne zaveze v podnebnih pogajanjih.

Greenpeace poziva vse države na Varšavski podnebni konferenci (COP19), naj pospešijo zmanjševanje emisij ter se zavežejo k zastavitvi novih ciljev zmanjšanja emisij v letu 2014. Ti cilji morajo biti pošteni in ambiciozni in morajo pripeljati do sporazuma, ki bo pomenil začetek konca obdobja fosilnih goriv. Nov sporazum naj bi bil sprejet v letu 2015.

»V luči nedavno objavljenega poročila IPCC, ki Slovenijo uvršča med države, ki bodo podnebne spremembe občutile bistveno bolj močno kot preostale, upamo, da bo Slovenija na tej konferenci imela konstruktivno držo in ne bo dopustila, da se sklenejo medli kompromisi. Slednji so v današnjem času, ob sedanjem zavedanju resnosti problema, nedopustni!« zaključuje Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji.

 

KONEC

Za fotografije protesta kliknite tukaj ali kontaktirajte Max Seiler: +49 174 6446311, .

Za video material uporabite ftp.greenpeacemedia.net; uporabniško ime: dvout, geslo: 3e4r5t; mapa: 1311_COP19.

 

Kontakt:

Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji: , 040 871 530

Tina Loeffelbein, International Communications COP19; +49 151 167 209 15, .

 

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru. Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.