Podnebne spremembe so današnja resničnost

Pogovori v Dohi morajo zagnati energetsko revolucijo

Sporočilo za javnost - november 26, 2012
Doha/Ljubljana, 26. november 2012 – Greeanpeace opozarja, da se morajo politični voditelji na srečanju v Dohi zbuditi in se soočiti z resničnostjo. Podnebne spremembe so že zajele naš planet in potrebni so nujni ukrepi, da bi se izognili katastrofalnim posledicam globalnega segrevanja.

Letos smo že videli pogubne nevihte, suše in poplave, ki so terjale številna življenja, med drugim v ZDA, na Kitajskem, v Indiji, Afriki in Evropi. To bi morali razumeti kot opozorilni znak in kot preizkus, ali ter kako bodo vlade zaščitile svoje ljudi.

Podnebne spremembe niso več oddaljena grožnja prihodnosti, ampak nas spremljajo že danes. Ob koncu leta, v katerem so posledice podnebnih sprememb uničile številne domove in družine po vsem svetu, je potreba po ukrepanju očitna in nujna,“ je ob pričetku konference povedala Nina Štros, vodja Greenpeace CEE v Sloveniji.

V Dohi je na kocki prihodnost Kyotskega protokola, edinega pravno zavezujočega instrumenta za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, čigar prvo ciljno obdobje poteče s koncem letošnjega leta.

Greenpeace zahteva, da se v Dohi doseže pravno zavezujoč dogovor o nadaljevanju Kjotskega sporazuma in njegovem drugem ciljnem obdobju ter se ne dovoli prenosa presežnih emisij – t.i. učinka vročega zraka – ki vladam omogoča, da se s pomočjo trgovanja dejansko izognejo izvajanju konkretnih podnebnih ukrepov doma. Presežna količina emisij je ocenjena na 13 milijard ton CO2 – to je dva-in-pol krat toliko, kot znašajo letni evropski izpusti.

Težava postaja vse hujša. V preteklih petih letih je rast porabe premoga povzročila več kot dve tretjini povečanja globalnih izpustov CO2 in izpuste toplogrednih plinov potisnila na rekordno raven. V zadnjih nekaj tednih so Svetovna banka, CIA in UNEP v ločenih poročilih opozorile na možne posledice nenadzorovanih podnebnih sprememb. To je opozorilo, da se moramo zbuditi iz globokega sna.

Ne le, da gre svetovno energetsko gospodarstvo še vedno v napačno smer, celo pospešuje v to zgrešeno smer. V Dohi se politični voditelji morajo dogovoriti o nadaljevanju Kjotskega sporazuma ob hkratni odpravi njegovih pomanjkljivosti ter povečanju ambicij za naslednjo fazo,“ dodaja Štrosova.

V zameno bo to poslalo investitorjem konkreten signal o prihodnjem razvoju energetskega gospodarstva. Politični voditelji morajo pomagati vzpostaviti energetsko revolucijo, ki pomeni prehod iz umazane k čisti energiji. Čas je, da se predramijo in se soočijo z resničnostjo."

Lani so se politični voditelji na podnebnih pogajanjih v Durbanu strinjali, da bodo leta 2015 podpisali pravno zavezujoč globalni podnebni dogovor, ter da bodo določili cilje zmanjšanja izpustov, preden dogovor stopi v veljavo leta 2020. V Dohi morajo doseči napredek pri pripravi tega dogovora za leto 2015 in povišati svoje ambicije za določitev ciljev zmanjšanja izpustov za leto 2020.

Prav tako je zaščita preostalih deževnih gozdov sveta ključni del rešitve podnebne krize. „Politični voditelji morajo zagotoviti, da se v okviru Zelenega podnebnega sklada ustanovi funkcija finančne podpore gozdovom ter se s tem zagotovi primerno in načrtno financiranje ustavljanja uničevanja gozdov v državah v razvoju. Gozdovi sveta morajo biti v središču rešitev za podnebne spremembe.

 

Kontakt v Sloveniji:

Mag. Nina Štros, vodja Greenpeace CEE v Sloveniji: , 040 871 530

 

Več informacij:

  • Tina Loeffelbein, Greenpeaceova strokovnjakinja za stike z mediji, , +49 151 167 209 15 (v Dohi)
  • Swati Jangle, Greenpeaceov strokovnjak za komunikacijo, , +31 62 494 10 68 (v Dohi)
  • Greenpeaceov kontakt za medije, +31 20 718 24 70

 

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru.
Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.