“Dealing in Doubt,” zgodovinski pregled napadov na podnebno znanost

Novo Greenpeaceovo poročilo

Sporočilo za javnost - september 11, 2013
Ljubljana, 11. september 2013 – pred objavo petega velikega poročila (AR5) Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC), ki bo izšlo konec septembra, je Greenpeace pripravil novo poročilo “Dealing in Doubt: The Climate Denial Machine vs. Climate Science.”

Poročilo “Dealing in Doubt” predstavlja kratko zgodovino zanikanja podnebnih sprememb in napadov na podnebno znanost v zadnjih dveh desetletjih. Poročilo se osredotoča predvsem na kampanje proti IPCC, vključno s tekočimi prizadevanji Heartland Inštituta, financiranje teh kampanj ter široko paleto zvijač in taktik, katerih se poslužuje peščica zanikovalcev, da bi spodkopali legitimno znanost.

Direktor raziskovalne enote Greenpeacea v ZDA, Kert Davis, pojasnjuje: “Danes lahko dokumentiramo dobro financirano zanikovalsko mašinerijo, ki se je pojavila v zgodnjih devetdesetih, podprta z milijoni dolarjev od korporativnih onesnaževalcev. Slednji se še vedno borijo proti znanosti in še vedno za to prejemajo ogromna finančna sredstva. Zapuščina teh korporacij, osrednjih skupin, organizacij in posameznikov, ki grozijo znanstvenikom in napadajo znanstvene inštitucije, kot je IPCC, je zamuda v odzivnem času in rešitvah za podnebno krizo. To pomeni, da bodo posledice globalnega segrevanja hujše, njihova sanacija pa dražja.”

Velika poročila IPCC se smatrajo kot natančna ocena globalnih podnebnih tveganj in vključujejo prispevke na stotine znanstvenikov; ob vsakih novi izdaji velike poročila pa je IPCC deležen vala napadov podnebnih zanikovalcev. Kljub temu, da se IPCC tradicionalno nagiba h konservativnejši oceni znanosti, kampanje zanikovalcev konsistentno prikazujejo poročila kot pretiravanja. “Dealing in Doubt” zato služi kot temeljni pregled zgodovine teh napadov, kdo stoji za njimi, kdo jih financira in katere umazane zvijače ob tem uporabljajo.

Poročilo “Dealing in Doubt” vsebuje:

  • zgodovino napadov na IPCC od leta 1990 do danes;
  • opise tekočih poskusov napada na posamezne znanstvenike in njihova dela, vključno Michaelom Mannom, Dr. Benjaminom Santerjem, Dr. Kevinom Trenberthom in Jamesom Hansenom;
  • taktike in zvijače zanikovalcev, vključno s preverjanjem pri kolegih namesto strokovnega pregleda, ponarejenimi priporočili in lažnimi znanstvenimi podporami;
  • podrobni pregled škandala “Climategate”, ki se je resnično zgodil in oprostitev osrednjih znanstvenikov te zgodbe;
  • razlago globalnega dosega mašinerije podnebnih zanikovalcev;
  • pregled majhne skupine predstavnikov in strategov, ki so vodili te napade v preteklih dveh desetletjih;

Poročilo vključuje tudi študijo primera o Heartland Inštitutu in njihovem poročilu NIPCC (Non-Intergovernmental Panel on Climate Change) z naslovom “Climate Change Reconsidered”, ki naj bi izšlo prihodnji teden. Greenpeaceovo poročilo Dealing in Doubt prikazuje, kako se NIPCC razlikuje od ključnih novih znanstvenih spoznanj poročila IPCC — Heartland Inštitut, ki ga znatno financira industrija fosilnih goriv, je do zaključka prišel še pred začetkom raziskovanja (“Podnebne spremembe so prevara”) in v poročilu obravnava samo članke, napisane s strani zanikovalcev. Poročilo IPCC pa obravnava vse članke na to temo.

“Poročila NIPCC so jasen poskus zameglitve situacije, namesto da bi zagotovila večjo jasnost”, poudarja vodja Greenpeace v Sloveniji, Nina Štros. “Po razkritju zgodovine laganja s strani podnebnih zanikovalcev, podprtih z milijoni evrov korporativnih onesnaževalcev, je neverjetno pričakovati, da bo kdorkoli resno upošteval te poskuse zavajanja medijev in javnosti.”

KONEC

 

Kontakt:

Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji: , 040 871 530

 

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru.
Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.