Neplačan račun za zdravje - kako nam kurjenje premoga povzroča bolezni

Novo poročilo o posledicah kurjenja premoga

Sporočilo za javnost - marec 7, 2013
Bruselj, 7. marec - Organizacija HEAL (Health and Environment Alliance) je danes objavila poročilo »Neplačan račun za zdravje – kako nam kurjenje premoga povzroča bolezni«, v katerem razkriva zdravstveno in tudi finančno breme kurjenja premoga v državah EU. Strošek bolezni, ki jih povzročajo termoelektrarne na premog, evropske državljane na leto stane dodatnih 42,8 milijard evrov. Strokovnjaki s področja zdravja tako potrjujejo ugotovitve in opozorila, ki smo jih pri Greenpeaceu razkrili v lanskem letu: kurjenje premoga ubija državljane EU.

Nina Štros, vodja Greenpeace v Slovenije, ob tem komentira:

»Veliko ljudi živi v prepričanju, da so odločitve najvišjih predstavnikov naše države in EU inštitucij sprejete z namenom zmanjševanja tveganj, ki smo jim kot posamezniki izpostavljeni. Poročilo, ki ga je danes objavil HEAL, te namene žal postavlja pod vprašaj. Nesprejemljivo je, da v času, ko imamo na voljo boljše rešitve, vztrajamo pri uporabi premoga v energetske namene, in to celo z zavedanjem, da s tem delamo medvedjo uslugo sami sebi.

Junija lani smo v Greenpeaceu predstavili poročilo z zelo podobnimi rezultati, ki bi takrat, še v fazi odločanja o državnem poroštvu za TEŠ 6, morali pri naših odločevalcih sprožiti rdeči alarm. Danes, manj kot leto kasneje, je Evropska investicijska banka tik pred sprejetjem končne odločitve o nakazilu posojila za TEŠ 6. EIB je zavezana k delovanju v interesu vseh državljanov Evrope, tudi nas, zato pričakujemo, da bo podatke tega poročila vzela resneje, kot je to storila Slovenija in dokončno prenehala s posojili premogovnim elektrarnam.

Uporaba fosilnih goriv, še posebej premoga, povzroča prezgodnje smrti, kronična obolenja in druge bolezni. Vse to povzroča strašanske stroške za zdravljenje teh bolezni, ki bremenijo davkoplačevalce. Dobički iz proizvodnje energije s kurjenjem premoga ostajajo v žepih peščice, škodo pa pokrivamo vsi. Logika, ki je preveč sprevržena, da bi jo lahko razumeli


Slovenija v tej zgodbi ni nobena izjema. Poročilo predvideva, da v Sloveniji kurjenje premoga povzroči kar za 228 milijonov EUR ekonomske škode. Ob zavedanju, da bo Slovenija izkoriščala premog v energetske namene še vsaj naslednjih 40 let, to pomeni, da bodo TEŠ 6 in morebitne druge delujoče enote obremenile narodno gospodarstvo za približno 9 milijard EUR.

Celotno poročilo je dostopno tukaj.
Sporočilo za medije v angleškem jeziku je dostopno tukaj.
Priporočila za spremembo politik najdete tukaj.

Več informacij:
Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji, , 040 871 530

Teme