Poročilo IPCC je pravočasno opozorilo na potrebo po takojšnjem ukrepanju v zvezi s podnebnimi spremembami

Najava za medije

Sporočilo za javnost - september 11, 2013
Ljubljana, 11 september 2013 – Prvo poročilo Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC ) bo potrjeno 26. septembra v Stockholmu, sledila pa mu bo tiskovna konferenca 27. septembra.

Peto poročilo o oceni IPCC (AR5) zajema proces, ki bo trajal več kot eno leto. Izšlo bo  v štirih obsežnih zvezkih, vsak posamezen pa vsebuje "Priporočila za odločevalce". Prvi del obravnava fizične vidike podnebnih sprememb in daje osvežene informacije o spremembah podnebnega sistema, o tem, kako sami vplivamo nanj in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti glede na odločitve, ki jih sprejemamo v energetiki in glede uporabe zemljišč.

Greenpeace je uradni opazovalec IPCC. Njegovi strokovnjakinji s področja podnebne politike, Stephanie Tunmore in Kaisa Kosonen, bosta sodelovali na sestanku v Stockholmu v času končnih pogajanj kot tudi takrat, ko bo objavljena končna različica.

Od zadnjega poročila IPCC so tako vplivi podnebnih sprememb kot tudi rešitve postale očitnejše. Ekstremni vremenski pojavi, ki jih vedno bolj povezujejo s podnebnimi spremembami, so vse bolj pogosti in dragi, medtem ko so težave zaradi naše odvisnosti od fosilnih goriv - od onesnaženja zraka do vse večjega pomanjkanja vode - postale še bolj pereče.

V Greenpeaceu smo prepričani, da bo AR5 pravočasno in ključno opozorilo na bistvene odločitve, s katerimi se svet sooča. Ali se bo vpliv podnebnih sprememb zaostril, ali pa bo svet zaobjel rešitve in ukrepal zdaj?  

 "Znanost o podnebnih spremembah je že dobro razvita, kar manjka, je takojšnje ukrepanje svetovnih vlad. Če ne bodo ukrepale, bodo morale današnje vlade in veliki onesnaževalci, katerih interese ščitijo, za to odgovarjati. Naša prihodnost je v nevarnosti in zelo hitro nam zmanjkuje časa, vendar ni še prepozno. "

"Vlade po vsem svetu so se dogovorile, da bodo rast povprečnih globalnih temperatur omejile pod 2 stopinji Celzija. Ukrepanje ali neukrepanje vlad, velikih podjetij, vlagateljev in tistih, ki postavljajo pod vprašaj dosedanji način poslovanja, bo na koncu odločilen za to, kje bomo na koncu pristali. Ko bo poročilo AR5 objavljeno, ne bo več nobenega dvoma glede posledic teh odločitev. Nobenega izgovora ne bo več," zaključuje Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji.

Greenpeacovi viri

  1. Pred objavo IPCC poročila je Greenpeace nadgradil svoje poročilo iz leta 2010: “Dealing in Doubt”, ki je izšlo 10. septembra. Poročilo na kratko prikazuje potek zanikanja podnebnih sprememb in napadov na podnebno znanost v zadnjih dveh desetletjih in se posebej osredotoča na kampanje proti IPCC in tiste, ki te kampanje financirajo.
  2. Pregled rešitev za podnebne spremembe, ki jih je Greenpeace predlagal skupaj z evropskimi združenji na področju obnovljivih virov energije, je na spletni strani Scenarij energetske [r]evolucije, ki je glede na REN21 najširše priznana in najbolj temeljita napoved, ki so jo izdelali zagovorniki obnovljivih virov energije.

 

Slikovno gradivo:

 

Kontakt:

  • Kaisa Kosonen, sodelavka Greenpeacea za mednarodne kampanje, +358 50 368 8488 ali:  
  • Stephanie Tunmore, sodelavka Greenpeacea za mednarodne kampanje, +44 7796 947 451 or
  • Mednarodno uredništvo Greenpeacea: +31 20 718 24 70 ali
  • V Sloveniji: Nina Štros, ali +386 40 871 530.Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru.
Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.