Poziv ruskemu veleposlaniku v RS

Sporočilo za javnost - september 20, 2013
Spoštovani veleposlanik, Vaša. Eksc. dr. Doku Zavgajev,

v sredo, 18. septembra zjutraj sta bila med miroljubno akcijo proti naftni ploščadi Prirazlomnaya družbe Gazprom, ki je imela cilj ustaviti Gazpromovo črpanje nafte v arktičnih vodah Pečorskega morja, aretirana dva aktivista Greenpeace International. Naslednji dan, 19. septembra, se je ruska obalna straža nezakonito vkrcala na Greenpeaceovo ladjo Arctic Sunrise, ki je plula v mednarodnih vodah, in s pomočjo orožja aretirala 30 aktivistov. Zahtevamo takojšen izpust vseh priprtih aktivistov in zaustavitev neupravičene agresije obalne straže proti naši ladji in mirnemu protestu.

Greenpeace International se nahaja v Ruski Arktiki, da bi bil navzoč pri uničujočih in nepremišljenih načrtom naftnih podjetij za črpanje nafte in izrazil nenasilno nasprotovanje. Na naš miroljuben protest se je ruska obalna straža odzvala z ekstremno in nesorazmerno silo. Proti naši ladji Arctic Sunrise so izstrelili 11 opozorilnih strelov, našim aktivistom pa so grozili z noži in puškami. Ruska obalna straža trenutno zadržuje 27 naših aktivistov proti njihovi volji in brez pravnega zastopništva.

Na miroljuben in solidarnosten način in v podporo našim aktivistom zahtevamo, da jih ruske oblasti nemudoma izpustijo. Pozivamo vas, da naše zahteve brez odlašanja prenesete ruski vladi.

Pozivamo vas, da:

−    osvobodite 30 naših aktivistov, ki so jih aretirali na ladji Arctic Sunrise, ter ukažete ruski obalni straži, da pospravi svoje orožje in se takoj umakne z naše ladje,
−    preusmerite pozornost z agresivnega ustrahovanja miroljubnih protestnikov na preiskavo uničujočih dejavnosti naftnih družb na Arktiki,
−    za vedno prepoveste globokomorsko črpanje nafte na Arktiki.

Resnične grožnje Arktiki ne predstavlja Greenpeace International, ampak naftne družbe, kot je Gazprom. Ta ne spoštuje nujne potrebe po zaščiti Arktike zaradi dobrobiti vsega življenja na Zemlji in je odločen vztrajati pri vrtanju za nafto na odročnih, zamrznjenih morjih, da bi pridobil še več fosilnih goriv, ki segrevajo naš planet in topijo arktični led. Razlitje nafte na Arktiki bi pomenilo nepopravljivo škodo in pravo razdejanje lokalnega okolja.

Pozivamo vas, da nemudoma prenesete naše zahteve ruski vladi v Moskvi in nam s tem pomagate pri čimprejšnji izpustitvi naših priprtih aktivistov in zaustavitvi neupravičene agresije in zatiranja našega miroljubnega protesta proti črpanju nafte na Arktiki.


Z vljudnimi pozdravi in iskrenim spoštovanjem,


Mag. Nina Štros
Vodja Greenpeace v Sloveniji