Zavedanje podnebne realnosti mora pospešiti prehod v čistejši energetski sistem

Sporočilo za javnost - september 23, 2013
Ljubljana, 23. september 2013 – Ob pričetku zasedanja Mednarodnega foruma za podnebne spremembe (IPCC) v Stockholmu, Greenpeace poziva vlade, politične voditelje ter gospodarstvenike, da upoštevajo opozorila mednarodnega telesa znanstvenikov in ukrepajo, dokler je še čas za preprečitev nevarnih, če ne celo katastrofalnih podnebnih sprememb.

Na srečanju, ki se bo zaključilo v petek 27. septembra, imajo sodelujoči znanstveniki namen doseči strinjanje ter sprejeti zaključke glede znanstvenih vidikov podnebnih sprememb. Gre za proces ob pripravi petega skupnega poročila, ki bo objavljeno v celoti naslednje leto. Greenpeace ob tem izraža zaskrbljenost, da se stanje hitro poslabšuje.     


„Pričakujemo, da bo napoved mračna in bo bolj kot kdaj poprej potrdila, da je naša odvisnost od fosilnih goriv segrela našo atmosfero in oceane, stalila ledenike, povzročila dvig morske gladine, spremenila vodni cikel, povečala resnost nekaterih ekstremnih vremenskih dogodkov ter povzročila resno stisko za številne izmed najranljivejših ljudi po vsem svetu,“ pričakovanja komentira mag. Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji.


„A vse to ni nič v primerjavi s tem, kar nas še čaka, če bomo nadaljevali s kurjenjem fosilnih goriv in sečnjo gozdov. Danes je občutek tak, kot da bi bili v podivjanem avtomobilu, ki je tik pred te,m da trči v zid, medtem pa se politični voditelji prerekajo o sedežnem redu, fosilna  industrija pa išče način, kako zamašiti izpušno cev. Skrajni čas je, da stopimo na zavoro in preprečimo še večjo škodo, ki jo bodo podnebju povzročila fosilna goriva.“


Ob boku škode, ki jo povzročajo fosilna goriva, vidno  pridobivajo predvsem trajnostne rešitve. Od zadnjega poročila IPCC je energija iz obnovljivih virov uspela doseči resničen globalni preboj. Proizvede več, je cenejša, hitro raste in izziva fosilna goriva. Istočasno se premog, največji vir emisij CO2, srečuje z novimi ovirami na račun zaostrujočih predpisov o onesnaženem zraku, zaostrenih pogojev pri oskrbi z vodo, zmanjševanjem konkurenčnosti in naraščajoče lokalne opozicije novim projektom, če naštejemo samo nekatere.


Še posebej obetavna je nedavna odločitev Kitajske, ki prepoveduje nove premogovne elektrarne v treh največjih industrijskih regijah in načrt, po katere bo uporaba premoga dosegla vrh do leta 2017, kar je velika sprememba v obstoječi politiki države.


„Dobra novica je, da občuten razvoj obnovljivih virov energije pomeni, da se je prehod v čistejši energetski sistem že pričel. Zdaj morajo vlade premakniti ta prehod v višjo prestavo in začeti ščititi svoje državljane, namesto z nadaljevanjem ščitenja interesov industrije fosilni goriv. Slovenija pri tem ni nobena izjema. Izgubili smo najmanj štiri leta v brezplodni in z interesi lobijev zaznamovani debati o nujnosti projekta TEŠ6, ki se danes kaže kot vse kaj drugega, kot obljubljen ekološki in ekonomsko ter družbeno sprejemljiv projekt. Če vsi pospešimo svoje napore pri vpeljevanju čistih energetskih rešitev ter v velikem obsegu zaščitimo naše gozdove, cilj obdržati globalno segrevanje pod 2 stopinjama Celzija, ne bi smel biti ogrožen. Okno priložnosti je še vedno odprto,” zaključuje Štrosova.


KONEC

Kontakt:

Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji: , 040 871 530

Stephanie Tunmore, Greenpeace International climate campaigner, mobile: +44 7796 947 451,

Jesper Liveröd, Communications & Media Greenpeace Nordic, mobile + 46(0)70 340 54 14 Twitter: JesperLiverod,

Greenpeace International press desk: +31 20 718 24 70,