Ne pozabimo Fukušime. Tudi Slovenija bo odločala.

Sporočilo za javnost - marec 5, 2012
Ljubljana, 5. marec - Greenpeace danes po vsem svetu obeležuje jedrsko katastrofo v Fukušimi, ki se je zgodila 11. marca 2011. Nesreča v eni od tehnološko najbolj razvitih držav se je zgodila zaradi neustreznega upravljanja s tveganji, po tem, ko sta državo prizadela potres in cunami. Jedrska katastrofa v Fukušimi je končala paradigmo varne rabe jedrske energije. Aktivisti Greenpeacea na Prešernovem trgu opozarjajo na lekcijo iz Fukušime in pozivajo k ustavitvi vseh načrtov za gradnjo dodatne jedrske elektrarne v Krškem.

Greenpeaceovi aktivisti danes v 20-ih državah (1) z javnimi aktivnostmi obeležujejo človeško in okoljsko katastrofo, ki jo je povzročila jedrska nesreča v Fukušimi. V Ljubljani so aktivisti Greenpeace v Sloveniji s transparenti in z letaki osveščali javnost o lekcijah iz Fukušime, hkrati pa so opozorili, da bo kmalu tudi Slovenija odločala o prihodnji rabi jedrske tehnologije.

Dejan Savić, zastopnik za energetsko politiko, je dejal:

»V Fukušimi se je zgodila katastrofa, zaradi katere je več kot 150 000 ljudi zapustilo svoje domove in s tem tudi vse svoje imetje: hiše, zemljo, tovarne. Nekateri se nikoli več ne bodo vrnili. Fukušima je poleg Černobila najhujši opomnik o nevarnosti jedrske energije, zato je čas, da jo opustimo in se preusmerimo na čiste ter varne vire energije«

Slovenski odločevalci bodo letos odločali o Nacionalnem energetskem programu (NEP), ki bo določal tudi prihodnost jedrske energije v Sloveniji. Strokovnjaki Instituta Jožef Stefan so predvideli pet scenarijev oskrbe Slovenije z energijo do leta 2030 (2). Trije od petih scenarijev kažejo, da bo Slovenija leta 2030 tudi brez gradnje dodatne jedrske elektrarne v Krškem izvažala električno energijo. Scenarija, ki predvidevata gradnjo dodatne jedrske elektrarne, predvidevata še bistveno višji izvoz električne energije v tujino - v enem primeru bi tako leta 2030 izvažali kar 70% vse proizvedene elektrike.

Savić dodaja:

»Kot kažejo študije najuglednejših inštitucij v državi, za domače potrebe Slovenija dodatne jedrske elektrarne ne potrebuje. Po tem, kar smo pred letom videli v Fukušimi, je gradnja še ene jedrske elektrarne skrajno neodgovorna. Nekateri bi radi v tujino izvažali jedrsko elektriko, tveganja in grožnjo pa bi nosili prebivalke in prebivalci Slovenije. To je absolutno nesprejemljivo.«

Potrebno je takoj ustaviti vse aktivnosti v povezavi z izgradnjo dodatnega jedrskega reaktorja v Sloveniji. Namesto tega naj se Slovenija usmeri v izkoriščanje obnovljivih virov energije, ki bo temeljilo na ekološko sprejemljivi rabi biomase, hidro, sončne, vetrne in geotermalne energije. Tako bomo lahko čim prej opustili jedrsko energijo tudi v Sloveniji.

Dodatna pojasnila:

Dejan Savić, zastopnik za energetsko politiko, 040 165 195,

 

Opombe:

(1)   Države, v katerih so danes potekale Greenpeaceove aktivnosti: Avstrija, Belgija, Čile, Finska, Indonezija, Južna Afrika, Južna Koreja, Kanada, Luksemburg, Madžarska, Mehika, Romunija, Rusija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Turčija, Tajska ter ZDA.

(2)   Osnutek nacionalnega energetskega programa za obdobje do 2030: http://www.mgrt.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/energetika/pomembni_dokumenti/nacionalni_energetski_program_za_obdobje_do_leta_2030/