Z zeleno knjigo v boj za čisto evropsko energetsko prihodnost

Nizke ambicije Evropske Komisije pomenijo, da morajo vlade zaostriti podnebno-energetske cilje za 2030

Sporočilo za javnost - marec 28, 2013
Bruselj / Ljubljana, 27. marec 2013 – Greenpeace pozdravlja odločitev Evropske Komisije, da začne opredeljevati možnosti za evropsko energetiko in podnebno ukrepanje po letu 2020. Vendar zaradi nizkih ciljev, ki jih je zapisala Komisija [1], Greenpeace hkrati poziva vlade EU, naj vstopijo v boj za bolj ambiciozne podnebno-energetske cilje za leto 2030.

Podnebno-energetski cilji bodo ključnega pomena pri usmerjanju EU v čisto in bolj stabilno gospodarstvo, ki bo temeljilo na obnovljivih virih energije in bo manj odvisno od onesnaževanja in nevarnih energetskih tehnologij. Takšno gospodarstvo bo obenem ohranjalo podnebne spremembe na vzdržni ravni.

Dejan Savić, zastopnik za energetsko politiko pri Greenpeace v Sloveniji, je ob objavi Zelene knjige [2] dejal: "Evropska komisija je poskrbela za pričetek boja za čisto energetsko prihodnost Evrope, a vlade so tiste, ki lahko ta boj pripeljejo do zmage. Iz doslej videnega, Komisiji manjka ambicij za cilje na področju podnebja, obnovljivih virov in energetske učinkovitosti, kar jo dela za medlega borca, ki ni vreden svoje nekdanje veličine na tem področju."

Greenpeace podpira 55% domače zmanjšanje emisij ogljika do leta 2030 ter pridobivanje 45% delež energije iz obnovljivih virov, ob tem pa poziva tudi k zavezujočem dogovor k zmanjšanju razsipavanja z energijo v celotni EU. Ministri, ki so v EU odgovorni za energetiko in okolje, bodo izrazili svoj pogled na Zeleno knjigo Evropske Komisije na aprilskem neformalnem srečanju Evropskega Sveta.

KONEC

 

Opombe:

[1] Scenariji, ki se uporabljajo v Zeleni knjigi, se sklicujejo na 30% delež obnovljivih virov in zmanjšanje toplogrednih plinov za 40% do leta 2030. Zelena knjiga ne uspe uvideti potrebe po zavezujočem cilju za povečanje energetske učinkovitosti.

[2] Zelena knjiga Evropske Komisije: Okvir 2030 za podnebno energetske politike. Dostopno na: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-272_en.htm.

 

Več informacij:

Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji, 040 871 530, .

 

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru.
Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.

 

Teme