Kaj je Greenpeace

Stran - november 14, 2007

Splošno o Greenpeaceu


S sedežem v Amsterdamu je Greenpeace danes prisoten v 41 državah sveta z več kot 2,8 milijona podpornikov po celem svetu. Organizacija vodi propagandne akcije na področju ozračja, strupov, genskega inženiringa, jedrske energije in orožja kakor tudi zaščite oceanov in pragozdov.

Greenpeace si prizadeva za:

  • zaščito biodiverzitete
  • preprečitev onesnaženja in zlorabe oceanov, kopnega, zraka in sveže vode
  • prenehanje vseh atomskih groženj
  • podpiranje miru, globalne razorožitve in nenasilja

Greenpeaceov fond je osnovan neodvisno, Greenpeace ne sprejema prispevkov vlad, korporacij ali političnih strank.

Da bi obdržal to neodvisnost, Greenpeace nesprejema prispevkov vlad ali korporacij, ampak se zanaša na prispevke individualnih podpornikov in dotacije ustanov.

Greenpeace vodi kampanje proti degradaciji okolja od leta 1971, ko je skupina prostovoljcev in novinarjev na majhni ladji odplula na Amchitko, območje na severu Aljaske, kjer je vlada ZDA izvajala podzemeljska jedrska testiranja. Ta tradicija »biti priča« na nenasilen način se nadaljuje še danes in naše ladje so pomemben del naših kampanj.

Obstajamo zato, da izpostavljamo okoljske zločine in da oporekamo vladi in korporacijam, ko se ne izkažejo vredne svojemu pooblastilu za varovanje našega okolja in naše prihodnosti.

Pri opravljanju našega poslanstva nimamo stalnih zaveznikov ali nasprotnikov. Podpiramo namreč odprto, obveščevalno debato o odločitvah družbe o okolju. Pri prizadevanju za dosego naših ciljev se poslužujemo raziskav, lobiranja in tihe diplomacije kot tudi kakovostnega, nenasilnega navzkrižja za dvig nivoja in kvalitete javne razprave.

Verjamemo, da boj za ohranitev prihodnosti našega planeta ni o nas, ampak o tebi. Greenpeace govori v imenu 2,8 milijona podpornikov po svetu in spodbuja na milijone drugih za delovanje vsak dan.

Ime naše ladje, "Rainbow Warrior" (mavrični bojevnik), smo si sposodili iz legende severnoameriških Indijancev. Ta opisuje čas, ko je Zemlja zbolela zaradi človeškega pohlepa. V tistem času se je v želji po zaščiti Zemlje osnovala skupina ljudi, poznanih kot mavrični bojevniki.

Eden naših najdaljših citatov lahko služi kot povzetek: "Šele ko bo posekano poslednje drevo, zastrupljena poslednja reka in ujeta poslednja riba, bomo ugotovili, da denarja ne moremo jesti..."


Greenpeace obstaja zato, ker naša krhka Zemlja potrebuje glas. Potrebuje rešitve. Potrebuje spremembe. Potrebuje akcijo.