Detox

Greenpeaceova kampanja Detox, katere začetki segajo v leto 2010, je postala megafon zahtev po neonesnaženih vodnih sistemih in oblačilih brez škodljivih kemikalij. Greenpeace v tej kampanji poudarja povezavo med onesnaževanjem voda in blagovnimi znamkami, kot so na primer Zara, adidas, Nike, Puma, H&M ter mnoge druge.

Različna podjetja že desetletja zavestno uporabljajo vodne poti kot odlagališče vseh strupenih industrijskih kemikalij, kar je prineslo do stanja kot ga poznamo danes – to je kopičenje teh kemikalij v okolju. Za lokalne prebivalce, ki živijo v bližini proizvodnih obratov in za potrošnike po vsem svetu pa je ujetost v ta toksičen cikel postala vsakodnevna realnost.

V Greenpeaceovi kampanji Detox imajo svetovno znane modne znamke priložnost delovati na globalni ravni in odpraviti uporabo nevarnih snovi v proizvodnji njihovih izdelkov ter tako izzvati spremembo prakse v celotni dobavni verigi.


Detox časovnica: po strupenih sledeh

<

 

Julij 2011 – Greenpeace po enoletni preiskavi izda poročilo »Dirty Laundry«, kjer izpostavi skrite povezave med proizvodnimi obrati tekstilne industrije na Kitajskem in mednarodnimi blagovnimi znamkami. Greenpeace izzove Nike in adidas naj se povežejo s svojimi dobavitelji in iz celotnega procesnega cikla izločijo vse strupene kemikalije.

Samo dva tedna po izdaji poročila se kot prva k Detox kampanji pridruži Puma, ki se s tem zaveže, da bo do leta 2020 iz proizvodnje odstranila strupene kemikalije. Avgusta se h kampanji zavežeta še Nike in adidas.

Avgust 2011 – Izdaja drugega Greenpeaceovega poročila »Dirty Laundry 2: Hung Out to Dry«

September 2011 – Po intenzivnem izvajanju pritiska na blagovno znamko H&M, se tudi ta zaveže k Detox izzivu.

November 2011 – Detox izzivu se pridruži največja kitajska znamka športnih oblačil Li-Ning in blagovna znamka C&A.

Februar 2012 – Medtem ko podjetja še iščejo najprimernejše načine, kako svoje obljube udejanjiti, Greenpeace pripravi načrt, kako se uspešno znebiti »zasvojenosti s strupenimi kemikalijami«.

Marec 2012 – Izdaja poročila »Dirty Laundry: Reloaded«. Novo poročilo razkrije okostnjake v omari blagovnih znamk Ralph Lauren in G-Star.

Oktober 2012 - Britanski velikan oblačil Marks & Spencer se zaveže, da bo odpravil vse izpuste nevarnih kemikalij v celotni dobavni verigi in iz proizvodov do leta 2020. Kot del svoje zaveze je M & S naredil pomemben korak k postopni opustitvi vseh perfluoriranih kemikalij (PFC), ki oblačila naredijo odporna na vodo ter madeže, najkasneje do 1. julija 2016.

November 2012 – Greenpeace izda novo poročilo »Toxic Threads: The Big Fashion Stitch-Up«, ki razkriva povezave med onesnaževanjem voda s strupenimi kemikalijami ter blagovnimi znamkami visoke ulične mode (Armani, Levi's, Zara idr.). Po protestih pred Zarinimi trgovinami po vsem svetu se, kjer  je sodelovala tudi Slovenija, se ta še istega meseca se zaveže k Detox izzivu.

December 2012 – Ob izdaji novega poročila (»Toxic Threads: Putting Pollution on a Parade«) se Zari pridružita še Mango in Esprit. Dodatno poročilo (»Toxic Threads: Under Wraps«) pa izpostavij vlogo tekstilne industrije pri onesnaževanju voda v Mehiki.

7. decembra Greenpeaceovi aktivisti uprizorijo vertikalno modno pisto pred stavbo Levi'sa na Danskem, in v naslednjem tednu si po vsem svetu sledijo akcije, ki pritiskajo na Levi's, da se zaveže k Detox kampanji, kar 13. decembra Levi's tudi stori.

Januar 2013 – Kampanji se pridružijo tudi japonska blagovna znamka Uniqlo in italijanski United Colors of Benetton. Leto 2013 pa z Detoxom pričnejo tudi Victoria's secret in La Senza. Kot petnajsta znamka se pridruži še nizozemski G-Star.

Februar 2013Valentino se zaveže Detoxu.

April 2013 – Greenpeace izda novo poročilo »Toxic Threads: Polluting Paradise«, ki poveže velike blagovne znamke (npr. Gap Inc.) z onesnaženjem vode v Indoneziji.

September 2013 - Canepa, italijanski proizvajalec tekstila za visoko modo, postane prvi ponudnik tekstila na svetu, ki se zaveže Detox izzivu. To je jasno sporočilo večjim modnim hišam, da moda brez strupov ni prehodni trend, ampak trajen modni našitek.

Oktober 2013 – Greenpeace vzpostavi spletno stran Catwalk na kateri je možno spremljati napredek in uspešnost blagovnih znamk pri njihovih Detox zavezah. Platforma razkrije zavajanja blagovnih znamk kot so na primer Nike, adidas in Li-Ning.

December 2013 – Po dolgih pogajanjih koalicije NVOjev (med katerimi je tudi Greenpeace) Tajvan sprejme zakon - Taiwan Toxic Chemical Substances Control Act (TW-TSCA), ki ureja področje toksičnih kemikalij.

Istega meseca preiskava Greenpeacea v Nemčiji (Chemistry for any weather I & II) razkrije, da pohodniška oblačila znanih blagovnih znamk (The North Face, Jack Wolfskin, Patagonia) vsebujejo kemikalije, ki so nevarne za okolje in lahko predstavljajo dolgoročna tveganja za zdravje ljudi.

Januar 2014 – Nova Greenpeaceova poročila »A Little Story About a Monstrous Mess I & II« razkrivajo strupene pošasti, ki se skrivajo v otroških oblačilih, poročilo »A Little Story About the Monsters in Your Closet« pa kemikalije poveže z znamkami kot so npr. adidas, Primark inBurberry, slednji se že konec meseca zaveže k Detox izzivu.

Februar 2014 – Po januarskih izdanih poročilih se h kampanji Detox pridruži tudi Primark. V drugi polovici februarja sledi novo poročilo Greenpeacea (»A Little Story about a Fashionable Lie«), ki razkriva strupeno skrivnost znamk kot so Louis Vuitton, Versace, Dolce&Gabbana in Dior.

April 2014 – Greenpeace se pridruži obeleženju prve obletnice tragične nesreče v tovarni Rana Plaza v Bangladešu in s tem postane del globalnega gibanja, ki zahteva radikalno spremembo v načinu proizvodnje naših oblačil.

Maj 2014 – Nemški Greenpeace izda poročilo 'A Red Card for sportswear brands', ki razkriva, da znamke Nike, adidas in Puma igrajo umazano igro. Testiranje pred svetovnim prvenstvom v nogometu je razkrilo vrsto strupenih kemikalij v obutvi, rokavicah in majicah. Greenpeace pozove znamke naj ohranijo igro lepo in prenehajo z uporabo strupenih kemikalij.

Junij 2014 – Po večmesečnih pritiskih naj adidas preneha z zavajanjem, uradni sponzor svetovnega prvenstva podleže in ponovno prestopi na stran Detox zavez.

Oktober 2014 – Novo Greenpeaceovo poročilo razkriva strupene skrivnosti podjetij kot so Lidl, Hofer in Interspar.

Marec 2015 – Na voljo je posodobljena spletna stran Catwalk, ki razkriva predstavnike v kategorijah zmagovalcev, zavajalcev in poražencev v uresničevanju Detox zavez. 

 

Vir.

 

Teme