Detox

Izzivamo nekatere najbolj znane svetovne blagovne znamke, da iz svoje verige proizvodnje odpravijo izpuščanje nevarnih kemikalij v naše vodovje.

 

Strupene niti: temna skrivnost modnih znamk

Greenpeace je izdal novo poročilo, ki še poglablja raziskovanje o nevarnih kemikalijah, uporabljenih pri proizvodnji visoke ulične mode.

Spodbujena z uspehi Greenpeaceove Detox kampanje, ki je razkrinkala povezave med tekstilnimi proizvodnimi obrati, ki uporabljajo strupene kemikalije, in onesnaženjem voda, je letošnja razširjena raziskava vključila 20 svetovnih modnih znamk - med njimi so Armani, Levi in Zara - ter tudi raziskala uporabo bolj nevarnih kemikalij.

Aprila 2012 je bilo kupljenih skupaj 141 kosov oblačil v 29 državah in regijah po svetu pri pooblaščenih trgovcih. Analiza vsebovanih kemikalij je pokazala visoke ravni strupenih ftalatov v štirih kosih oblačil, v dveh pa rakotvorne amine iz uporabe nekaterih azobarvil. Nonifeloni so bili najdeni kar v 89 kosih (skoraj dve tretjini testiranih), kar kaže majhno razliko od rezultatov prejšnje preiskave o prisotnosti teh snovi v športnih oblačilih, ki je bila izvedena v letu 2011. Poleg tega je bila ugotovljena prisotnost številnih potencialno nevarnih industrijskih kemikalij v več testiranih kosih.

Uporaba snovi, ki so same po sebi nevarne (kot so nonifeloni, ftalati ali azobarvila, ki so lahko rakotvorna), je nesprejemljiva.

Svetovno znane modne znamke imajo priložnost delovati na globalni ravni in odpraviti uporabo nevarnih snovi v proizvodnji njihovih izdelkov ter tako izzvati spremembo prakse v celotni dobavni verigi.

Prenesite poročilo Toxic Threads: The Big Fashion Stitch-Up.

Prenesite spremljajoče tehnično poročilo, ki so ga pripravili Greenpeaceovi raziskovalni laboratoriji.


Greenpeace se zavzema za to, da bi industriji preprečili onesnaževanje voda po svetu z nevarnimi kemikalijami, vključno s tistimi, ki so trajne in lahko porušijo hormonsko ravnovesje.

 

Zagnana v letu 2011, je kampanja za razstrupitev izpostavila povezavo med obrati za proizvodnjo tekstila, ki povzročajo strupeno onesnaževanje voda, in med mnogimi svetovno znanimi znamkami oblačil.

Nike, Adidas, Puma, H&M, Marks & Spencer, C&A in Li-Ning so se odzvali na pritisk zaskrbljenih potrošnikov, podpornikov in modnih strokovnjakov po svetu in se obvezali, da se izboljšajo in razstrupijo.

Teme