Razstrupi svojo garderobo

Stran - marec 22, 2012
Deset enostavnih nasvetov, kako lahko vsakodnevno brez odrekanj pripomoreš k zmanjševanju onesnaževanja.

1) Privošči si rabljena oblačila

Tudi v Sloveniji je vse večja ponudba predelanih rabljenih oblačil ter vintage in second-hand trgovin. Vnesi spremembo v nakupovalni dan, oglej si njihovo ponudbo in si privošči brez slabe vesti.

2) Kupuj klasike

Če želiš biti resnično eko, svoja oblačila nosi več sezon. Upri se skušnjavi hitre mode in poceni kosov, v zameno pa kupuj kvalitetna oblačila, ki so ti resnično všeč.

3) Kupuj zeleno

Poišči blagovne znamke, ki izdelujejo oblačila in modne dodatke iz recikliranih materialov ali uporabljajo okolju prijazno blago (npr. 100% ekološki bombaž) in naravne, okolju prijazne barve brez strupenih kemikalij, ki škodijo tako okolju kot tudi uporabnikom. Eko moda se vse bolj uveljavlja, veliko izdelkov pa je na voljo tudi na spletu.

4) Kvaliteta pred kvantiteto

Kupuj kvalitetno izdelana oblačila, ki bodo obstojna dlje časa. Pred nakupom preglej zadrge, gumbe in šive - to velja tudi za modne dodatke in obutev.

5) Sam svoj mojster

Imaš v omari luštna oblačila s pokvarjeno zadrgo, odpadlim gumbom, predolgimi hlačnicami? Uporabi domišljijo in preizkusi svoje ročne spretnosti: spremeni obleko v krilo, zamenjaj gumbe, prišij ovratnik … Številne ideje lahko dobiš pri društvu Smetumet, ki organizira tudi delavnice.

6) Pravična trgovina

Prispevaj k ukinjanju otroškega dela in podpri pravično trgovino. Med številnimi izdelki se tudi pri nas dobi vse več oblačil in modnih dodatkov - ena izmed destinacij je lahko tudi trgovina 3muhe.

7) Pri pranju poskrbi za okolje

Pri zaščiti okolja lahko veliko pripomore tudi pravilno pranje oblačil: poskrbi, da je pralni stroj poln, zmanjšaj temperaturo pranja na največ 40 stopinj, uporabljaj okolju prijazne pralne praške in perilo posuši na soncu, namesto v sušilnem stroju.

8) Pomladansko očiščenje garderobe

Osvobodi oblačila in modne dodatke, ki jih ne uporabljaš: ponudi jih prijateljici, podari dobrodelni organizaciji ali zamenjaj na kateri izmed organiziranih izmenjav oblačil - vsako zadnjo sredo v mesecu jih organizira tudi Okoljski center.

9) Kontaktiraj blagovne znamke

Na spletni strani tvoje najljubše blagovne znamke poglej, koliko skrbijo za okolje - uporabljajo okolju prijazne materiale brez kemikalij? Se pri proizvodnji izognejo otroškemu delu? Sporoči jim, da so ti všeč njihovi izdelki, vendar je zate pomembno tudi okolje - kupci imamo več moči, kot si morda mislimo.

10) Povej naprej

Povej prijateljicam o vplivu izdelave oblačil na onesnaževanje okolja - širjenje informacij pomembno pripomore k prihodnosti brez uporabe strupenih kemikalij v tekstilni industriji. Vsak korak je pomemben in pripomore k boljši prihodnosti - postani aktiven.

Teme