Novo poročilo:

Družbeni strošek energije iz Šoštanja

Stran - junij 12, 2012
Predstavljamo vam novo poročilo z naslovom Družbeni strošek energije iz Šoštanja - Posledice kurjenja lignita za zdravje in narodno gospodarstvo.

Med razpravo o TEŠ 6 smo veliko govorili predvsem o zadovoljevanju energetskih potreb Slovenije, v zadnjem času pa nekaj več tudi o finančnem ozadju projekta. Javnost tako ni dobila vpogleda v še en pomemben vidik – v okoljske in zdravstvene posledice uporabe lignita.

Prav slednja sta bila v središču pozornosti raziskave »Družbeni strošek energije iz Šoštanja - posledice kurjenja lignita za zdravje ljudi in narodno gospodarstvo«, ki smo jo po metodologiji Evropske agencije za okolje izdelali pri Greenpeaceu v Sloveniji. Raziskava odkriva šokantne podatke, ki predstavljajo nove argumente proti državnemu poroštvu za TEŠ 6 in proti projektu:


Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bo v času svojega obratovanja glede na različne scenarije - ocenjevali so tri različne - povzročil od 33 do 48 smrtnih žrtev in od 190 do 242 milijonov evrov gospodarske škode. To v 40 letih obratovanja predstavlja od 1320 do 1920 smrtnih žrtev in od 6,7 do 9,7 milijard evrov škode.


 

Govorci na novinarski konferenci (iz leve): mag. Nina Štros - vodja Greenpeace v Sloveniji in avtorica raziskave; Matej Praprotnik - moderator konference; dr. Aleksandar Kešeljević - Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, dr. Luka Omladič - Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. Foto: Greenpeace/Tanja Ristič.