Vplivi na zdravje

Posledice kurjenja premoga za naše zdravje

Stran - julij 3, 2013
Minister za zdravje, gospod Gantar, kakšen bo vaš odziv?!?

Dne 20. junija 2013 smo organizacije Eko krog, Društvo Focus, Greenpeace v Sloveniji ter Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo na ministrstvo za zdravje naslovili javni poziv. V njem zahtevamo, naj širšo javnost celovito seznani s tveganji, ki jih kurjenje premoga prinaša za zdravje ljudi in pozvali k pripravi načrta odprave teh tveganj. Rok, ki smo mu ga postavili, je 1. julij 2013.  Da v pozivu nismo sami, pričata spodnji fotogaleriji.

Na odziv ministrstva še čakamo.

 

 

Premogovne elektrarne so med najhujšimi viri strupenih onesnaževalcev zraka tako v EU in Sloveniji kot globalno. Kisli plini, saje in prašne emisije iz premoga so največji industrijski viri mikroskopskega onesnaženja s prašnimi delci, ki se usidrajo globoko v pljuča in krvni obtok. To onesnaženje škoduje zdravju dojenčkov, otrok in odraslih, povzroča srčne napade, raka pljuč, povečuje pa tudi pogostost astmatičnih napadov ter drugih dihalnih problemov.

Najpogostejša bolezenska stanja, povezana z onesnaženjem na račun sežiganja lignita in premoga, lahko uvrstimo v tri skupine: (1) respiratorna obolenja, kot so astma, kronična obstrukcijska pljučna bolezen, pljučni rak … (2) kardiovaskularna obolenja, kot so srčna aritmija, koronarna srčna bolezen, srčna insuficienca … ter (3) nevrološka obolenja, kot so ishemična kap in zaostanek v razvoju