Vetrna energija

Stran - april 23, 2014
Je okolju prijazna - največja prednost te energije je v tem, da zmanjšuje količino izpustov ogljikovega dioksida, ki povzročajo okoljske spremembe. Prav tako nima drugih onesnaževalnih lastnosti, ki jih pripisujemo fosilnim gorivom in jedrskim elektrarnam. Za proizvajanje elektrike ne potrebuje goriva.

23. april 2014

Prva vetrna elektrarna v Sloveniji v Dolenji vasi.

 

 

Dober vzdrževalec energetskega ravnotežja – stroški izpustov ogljikovega dioksida, povezani z izdelovanjem, namestitvijo in vzdrževanjem energetskih objektov, se povrnejo šele v povprečju dvajsetih let. Stroški vetrnih turbin pa se nam za razliko od ostalih energetskih objektov, povrnejo že v tri do šest mesecih. Ob upoštevanju cen goriva (ki jih pri veterni energiji ni), to pomeni, da taka elektrarna deluje kar 19 let s skoraj ničelnimi okoljskimi stroški.


Hitra izgradnja - gradnja vetrnih farm se lahko ob pomoči velikih žerjavov zaključi v roku nekaj tednov. Na ojačane betonske temelje se postavijo turbinski stolpi, gondole in lamele.

Zanesljiv in obnovljiv vir - veter, ki poganja turbine, bo vedno brezplačen in ne bo odvisen od naraščanja in padanja cen fosilnih goriv. Prav tako vetra ni potrebno rudariti, vrtati ali prevažati do elektrarn. Ob stalni rasti svetovnih cen fosilnih goriv, raste tudi vrednost vetrne energije in njeni stroški delovanja se bodo v prihodnje le še manjšali.
 
Pri uporabi turbin srednje velikosti dosežemo 98 odstotno razpoložljivost koriščenja vetra. Posledično to pomeni le dvoodstoten čas mirovanja, ki je namenjen vzdrževanju. Gre za veliko boljši izkoristek kot pri klasičnih elektrarnah, ki imajo redne servisne preglede (t.i. remont).
Spremenljivost vetra ja povzročila veliko manj težav za upravljanje električnih omrežij, kot so to predvidevali skeptiki. Nihanja v povpraševanju po elektriki in potreba, da se sistem zavaruje pred napakami klasičnih elektrarn, pravzaprav zahtevajo prilagodljivo omrežje. Vetrna energija to omogoča in izkušnje iz prakse so pokazale, da so nacionalni energetski sistemi kos tej nalogi.
 

23. april 2014

Svetovna kapaciteta vetrnih elektrarn med letoma 1996 in 2012. Vir: REN 21.net

 

Zanimivo dejstvo – gigant na področju družbenih omrežij, Facebook, je svojo podatkovno središče v ZDA želel oskrbovati z elektriko na OVE. Od ponudnika elektrike, MidAmerican Energy, je zahteval, da investirajo v vetrne elektrarne. Kot posledica te zahteve, je v kratkem času nastalo največje območje kopenskih vetrnih turbin v vrednosti 1,9 milijard $ (Greenpeace, poročilo Klikamo zeleno).

 

Preberite več:

Miti o obnovljivih virih energije

Slovenija ima velik vetrni potencial (karta), vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Slovenija po vzoru Nemčije tudi na področju vetrne energije.