Den senaste tiden har det dykt upp flera signaler på att allt inte är som det ska i det svenska ordförandeskapet i Arktiska rådet. Den första var uppgifterna i Aftonbladet om att Carl Bildt satt i Lundin Oils styrelse när bolaget bestämde sig för att söka licenser för att borra efter olja i Arktis.

Ja, det stämmer, det är alltså samma Carl Bildt som nu sitter som ordförande i Arktiska rådet - det internationella politiska organ som anser sig ha ensamrätt på att hantera de regler som ska gälla kring oljeexploatering i Arktis. Men visst är väl Carl Bildt stor nog att inte ta hänsyn till sina gamla oljekompisar nu när han har en ny, viktig roll?

Det hade man kanske kunnat hoppas. Men några dagar senare får man höra att samme Bildt vid två tillfällen har tillåtit den ryska delegationen att slänga ut WWF och IUCN (International union for the conservation of nature) från de möten i Arktiska rådet som handlar om oljeregleringar och ekosystembaserad förvaltning. WWF och IUCN är båda är fullvärdiga observatörer i Arktiska rådet. Det är däremot inte Gazprom eller de andra oljebolag som satt med på mötena.

I den arktiska strategin som regeringen la fram i våras talas det så fint så fint om miljö och den känsliga arktiska naturen. Men när det kommer till kritan sparkar man ut miljöorganisationerna för att sitta och kuckilura med oljebolagen. Det ser speciellt illa ut för en gammal oljeräv som Bildt.

Fler blogginlägg från Therese

Läs mer om Arktis