Cairn ger upp! Det lilla brittiska oljebolaget som i två års tid borrat efter olja utanför Grönland i ett av världens mest känsliga områden – Arktis – hittade ingen olja. Istället verkar det som att bolaget har funnit reservoarer fyllda med – vatten.  
 

Cairn Energys oljerigg Leiv Eiriksson utanför Grönlands kust.De senaste två åren har Cairn genomfört sammanlagt åtta provborrningar efter olja och i samband med det släppt ut flera hundra ton rödlistade kemikalier i havet i det sårbara Norra Ishavet. Men nu verkar bolaget ha tröttnat på att kasta pengarna i sjön och meddelat att det inte kommer att borra utanför Grönland nästa år. Efter alla våra aktioner mot Cairn känns det förstås helt grymt!

Jag hoppas nu innerligt att Cairns bittra erfarenheter gör intryck på Shell, Exxon, Statoil och de andra oljebolagen som ligger i startgroparna för att kasta sig över Arktis nästa år. Om inte, hoppas jag att det svenska ordförandeskapet för Arktiska rådet skrapar ihop lite politiskt mod och säger det som alla vet men många struntar i – att det är fruktansvärt riskabelt att borra efter olja i ett så känsligt område som Arktis. Och att vi inte ens kan förbränna den olja vi redan hittat ifall vi ska kunna rädda oss och resten av invånarna på jorden från en skenande klimatförändring.

Fler blogginlägg från Therese

Läs mer om Arktis