I fredags vaknade våra fredliga aktivister från Arctic sunrise upp i iskalla häktesceller i Ryssland för att de försökt skydda Arktis och slåss mot klimatförändringarna. Samtidigt släppte FN:s klimatpanel sin senaste rapport om hur det står till med världens klimat.

Båda dessa händelser kan sammanfattas med ett ord: Illa!

FN:s rapport innehåller hundratals sidor med bevis för att rättfärdiga de modiga 30:s handlingar. De agerade för att rädda det sårbara Arktis och en allt mer stigande temperatur.

Denna rapport går längre än dess föregångare, och illustrerar den kris vi står inför ännu tydligare än tidigare: klimatförändringarna är ett enormt problem, fossilindustrin är de skyldiga, och vår tid för handling för att undvika riktigt farliga konsekvenser börjar ta slut.

För klimataktivister överallt, är det här uttalandet bitterljuvt. Det ger mer tyngd till anledningarna bakom de 30:s handlingar och ger debatten en välbehövlig injektion av behovet att agera snabbt. Men samtidigt, trots obestridliga bevis, misslyckas regeringar överallt att agera, och nu visar de ryska myndigheterna att de inte skyr några som helst medel för att försvara oljeindustrin och dess exploatering av klimatförändringarna för att borra efter mer av den olja som har satt oss i den här krissituationen.

Efter en olaglig bordning och övertagande av vårt skepp Arctic Sunrise, efter en fredlig protest mot farlig oljeborrning, bogserades skeppet till Murmansk. Hela besättningen förhördes och kvarhölls utan att få veta vad de anklagades för. Greenpeace, tillsammans med miljontals människor över hela världen, kräver att de genast ska friges och ser den senaste klimatrapporten som en stark uppmaning till att fler männikor ska stå upp emot den oansvariga oljeindustrin.

Den ryska oljegiganten Gazprom försöker tysta aktivisterna och alla som uttalar sig mot arktisk oljeborrning. Tillsammans med andra oljebolag, som Shell, är Gazprom rädda för internationell uppmärksamhet av oljekapplöpningen i Arktis. Men sanningen är att världen behöver mer, inte mindre, uppmärksamhet på vansinnet i den globala törsten efter arktisk olja.

För första gången visar den här rapporten hur mycket koldioxid som världen kan släppa ut om vi ska hålla oss inom den så kallade säkra gränsen för den globala uppvärmningen, två grader. Det kräver att de globala utsläppen når sin topp innan 2020, och att nedgången går snabbt därefter.

Företag som Gazprom och Shell satsar bokstavligt talat på klimatförändringarna. De har företagsmodeller på plats som bygger på att världen fortsätter vara beroende av fossila bränslen, och förlitar sig på att regeringar kommer att fortsätta skydda oljeindustrin istället för att skydda människorna. Men alternativen finns, en annan värld är möjlig.

Vissa fossila bränslen måste stanna i marken om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar. Det är ett enkelt och tydligt faktum. Men trots denna obestridliga sanning letar giriga oljebolag som Gazprom, Shell och andra efter mer olja och gas, till och med i extremt känsliga områden som det isfyllda Norra Ishavet, vilket dessutom för med sig en kraftigt ökad risk för oljeutsläpp och olyckor. Det är att spela rysk roulette med den känsliga arktiska miljön.

De 30 i Ryssland vet det här. Det är därför dessa modiga aktivister förtjänar vår respekt, vår tacksamhet och sin frihet.