Av Iréne ombord på Esperanza

Esperanza


Det här är vi, inte skuggan...
©Greenpeace/Jiri RezacEsperanza surfar på vågorna söderut, och rullar mjukt. "Mjukt" i den meningen att det inte känns som om vi skuttar fram. Då stolarna glider iväg och saker börjar trilla ur hyllan sker det liksom i slowmotion nu. Vi är fortfarande skuggade - pricken på radarn är kvar och jag har för säkerhets skull kollat att det inte bara är en helt vanlig självlysande smutsfläck.

Vårt skepp är ett eget litet mikrokosmos, men vi har Internet ombord. Även om uppkopplingen kanske inte alltid är den snabbaste har vi mottagit goda nyheter de senaste dagarna:

- Australien och Nya Zeeland har bett Japan stoppa valfångstflottan som är på väg mot Södra ishavet.

- Eu-komissionen har också uttryckt sitt ogillande för Japans jakt i Antarktis.

- USA kräver att Japan avstår från årets jakt.

- Storbritannien överväger "diplomatisk protest på hög nivå".

Många uttalar att dödliga metoder inte är nödvändiga för forskningen på valar, så här lyder EU-kommissionens uttalande:http://www.iht.com/indexes/ap/apsectionindex.php?section=europe

"Adequate data for management purposes can be obtained using non-lethal techniques. Japan's scientific whaling undermines international efforts to conserve and protect whales."

Den japanska regeringens valfångstprogram har inte mycket att göra med forskning. Vi vet alla att det är en täckmantel, och dessutom nu sägs det dessutom rent ut. Under ceremonin innan valfångstfartygens avresa citerades ordföranden för FAJ, det japanska fiskeridepartementet. Han har klart uttalat att målet med forskningen är att stjälpa det internationella förbudet mot kommersiell valjakt.

Det kommer vi förstås inte att tillåta, men det vore skönt om vi kunde kalla jakten vid dess rätta namn. Jag är trött på att sätta citationstecken runt orden forskning och vetenskap -tangentknappen börjar bli blank och sliten på min dator.